Aedes

Buitenlandacties corporaties ondersteund door minister Dekker

21 maart 2005

Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties en Dutch International Guarantees for Housing (DIGH) hebben van minister Dekker helderheid gekregen voor hun projecten in het buitenland. Dat betekent dat corporaties door kunnen gaan met het uitdragen van kennis en het geven van financiële ondersteuning aan buitenlandse instellingen die zich met de lokale volkshuisvesting bezighouden. De financiële ondersteuning kan bestaan uit een donatie of uit een garantie op basis waarvan tegen gunstige rente een lening kan worden verstrekt (de 'DIGH-constructie').

Corporaties kunnen, onder een aantal voorwaarden, hulp bieden aan tweede en derde wereldlanden, zoals aan Roemenië, Bulgarije, maar ook aan Zuid-Afrika en Azië. Zij hoeven hiervoor geen toestemming vooraf aan de minister te vragen. Aedes is gevraagd de werkzaamheden te coördineren. Een dergelijk beleid past in het streven naar meer zelfregulering in de sector en beëindigt een situatie van onzekerheid en soms verwarrende berichtgeving over wat corporaties aan buitenlandse activiteiten ondernemen.

Erik Beijer, directeur van DIGH: "Gemaakte afspraken worden nu door minister Dekker nagekomen. De wettelijke basis waarlangs corporaties invulling geven van hun betrokkenheid bij volkshuisvestingsproblemen in de wereld is geborgd". De voorwaarden die het ministerie van VROM stelt hebben onder andere betrekking op de omvang van de activiteiten (maximaal 0,3 promille van het eigen balanstotaal per jaar ten behoeve van donaties en/of garanties), welke corporaties (A-corporaties), en in welke landen.

Om deze taken goed op te kunnen pakken hebben een aantal woningcorporaties DIGH drie jaar geleden opgericht. Het doel van DIGH is om woningbouwprojecten op professionele wijze te ondersteunen. De belangrijkste activiteit is, naast Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties en Dutch International Guarantees for Housing (DIGH) hebben van minister Dekker helderheid gekregen voor hun projecten in het buitenland.

Dat betekent dat corporaties door kunnen gaan met het uitdragen van kennis en het geven van financiële ondersteuning aan buitenlandse instellingen die zich met de lokale volkshuisvesting bezighouden. De financiële ondersteuning kan bestaan uit een donatie of uit een garantie op basis waarvan tegen gunstige rente een lening kan worden verstrekt (de 'DIGH-constructie').

Aedes en DIGH zijn overigens verbaasd dat de minister de initiatieven plotseling beperkt wil houden tot de sociale huursector. Het lijkt erop dat de minister een huursector zoals in Nederland overal in het buitenland denkt aan te treffen. Dat is niet het geval. Het zou bijvoorbeeld betekenen dat in het geval van de noodhulpactie in Azië de gedupeerden alleen woningen kunnen krijgen, mits zij er huur voor gaan betalen.

Deze week werd nog door de EU-ministers van wonen een oproep gedaan tijdens een conferentie in Praag, voorgezeten door minister Dekker. De vraag stond centraal hoe flatwijken in nieuwe en mogelijke nieuwe lidstaten verbeterd kunnen worden. Expertise van de corporaties kan een behoorlijke positieve bijdrage leveren aan deze Oost-Europa problematiek. Maar ook daar geldt: het zijn geen huurwoningen.

Over dit punt zal nog nader met het ministerie van VROM worden overlegd.