Gemeente Den Haag

maart 2005
Toezicht op kwaliteit peuterspeelzalen krijgt andere opzet (16 maart)

In de nieuwe verordening op de peuterspeelzalen wordt het toezicht op de kwaliteit van het werk geregeld op basis van een systeem van verplichte melding en registratie. Het huidige vergunningenstelsel komt te vervallen. Dat blijkt uit de voorlopige Verordening Kwaliteitsregels Peuterspeelzaalwerk 2005. De nieuwe verordening sluit aan bij de Wet Kinderopvang die 1 januari van kracht werd.

Nieuwe en bestaande peuterspeelzalen moeten aangeven welke functies ze (gaan) vervullen. Daarbij moet ook het beoogde kwaliteitsniveau worden vermeld. De nieuwe verordening maakt onderscheid naar drie verschillende functies met daaraan gekoppelde kwaliteitsniveaus van peuterspeelzaalwerk. De GGD Den Haag registreert alle gegevens. Een nieuwe peuterspeelzaal mag alleen van start gaan na melding en registratie én na toestemming van de GGD Den Haag, die de toezichthouder op het peuterspeelzaalwerk is. Eén keer per twee jaar inspecteert de toezichthouder alle peuterspeelzalen.

Bij de verschillende kwaliteitsniveaus die in de nieuwe verordening staan horen verschillende kwaliteitseisen, die bij de peuterspeelzalen bekend zijn. 'Kwaliteitsniveau 1'staat voor spelen, ontmoeten en ontwikkelen. Dit is een nieuw kwaliteitsniveau voor peuterspeelzaalwerk in Den Haag. 'Kwaliteitsniveau 2' komt overeen met de huidige minimale kwaliteitseisen. Op 'Kwaliteitsniveau 3' werken peuterspeelzalen volgens het Model Haagse Voorschool. In de voorlopige verordening is ook de bepaling opgenomen dat peuterspeelzalen verplicht zijn om ouders en verzorgers te informeren over hun kwaliteitsniveau.

De Verordening Kindercentra 1995 kwam 1 januari 2005 te vervallen. De afspraken over peuterspeelzaalwerk blijven echter van kracht in afwachting van de nieuwe verordening op het peuterspeelzaalwerk. De nieuwe verordening ligt tot 27 april ter inspraak in het Gemeentelijk Contact Centrum en de stadsdeelkantoren. De verwachting is dat de nieuwe verordening 1 augustus 2005 in werking treedt.