Gemeente Den Haag

maart 2005
Geen hand, wel een uitkering! (17 maart)

In diverse media heeft de afgelopen dagen een bericht gestaan dat een uitkeringsgerechtigde gekort zou zijn vanwege het niet schudden van een hand van een medewerker van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten in Den Haag. Dit is niet correct. Overigens is het niet gebruikelijk om een discussie over individuele cliënten via de media te voeren.

Wanneer mensen niet de hand wensen te schudden van een medewerker, is dat op zich geen reden voor maatregelen. Wel is een respectvolle benadering van de medewerker vereist. Verder moeten cliënten geloofwaardige inspanningen laten zien om aan het werk te komen. Dit wordt op individuele basis beoordeeld. Dat is de inhoud van een interne richtlijn van de dienst SZW.

In het geval van de cliënt van de dienst SZW in de gemeente Den Haag die zich via zijn advocaat tot de media heeft gericht, is iets anders aan de hand. Zonder op de situatie van de cliënt in te gaan, kan gemeld worden dat betrokkene zich bij herhaling onvoldoende heeft ingespannen om een baan te vinden en dat afspraken herhaaldelijk niet zijn nagekomen. Dat vormt de reden voor deze en eerdere sancties.