Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

21-03-2005
Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor particulieren

Particulieren die in aanmerking denken te komen voor kwijtschelding van de onroerende-zaakbelastingen, afvalstoffenheffing en rioolrechten, kunnen een verzoek om kwijtschelding doen.

Kwijtschelding is niet van toepassing als:

- u vindt dat uw aanslag onjuist is vastgesteld; u dient dan een bezwaarschrift in te dienen bij de heffingsambtenaar en schriftelijk bij de kassier vragen om uitstel van betaling

- u niet op tijd kunt betalen; u kunt dan een betalingsregeling treffen

Als uw aanslag juist is vastgesteld en u niet in staat bent -ook niet door middel van een betalingsregeling- deze aanslag te betalen, kunt u om kwijtschelding vragen. Of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor kwijtschelding hangt af van uw persoonlijke financiële omstandigheden.

Ieder verzoek wordt apart bekeken. Dit gebeurt aan de hand van een aantal richtlijnen:

- eerst wordt bekeken of u over vermogen beschikt
- daarna wordt het netto-besteedbaar inkomen berekend.
- vervolgend wordt het normbedrag vastgesteld. Hieronder wordt verstaan: het bedrag dat nodig is voor de noodzakelijke kosten van het bestaan. Het normbedrag wordt vastgesteld afhankelijk van uw situatie.
- tenslotte wordt het netto-besteedbaar inkomen vergeleken met het normbedrag om te kunnen vaststellen wat uw betalingscapaciteit is.

U krijgt geen kwijtschelding als u over voldoende betalingscapaciteit beschikt. Ook krijgt u geen kwijtschelding als op het moment van de dagtekening van de aanslag volgens de normen van de gemeente deze aanslag uit uw inkomsten of uit vermogen had kunnen voldoen. Bovendien krijgt u in beginsel ook geen kwijtschelding in de volgende gevallen:
- u heeft het kwijtscheldingsformulier niet volledig of onjuist ingevuld

- u heeft de aanvullende informatie die bij het kwijtscheldingsformulier wordt gevraagd, niet ingeleverd
- u heeft het verzoek om kwijtschelding niet via het vereiste formulier gedaan

- er bestaat het vermoeden dat er bij u onwil om te betalen in het spel is

- u heeft het formulier te laat ingediend

- het feit dat u niet kunt betalen is aan uzelf te wijten
- er is een te verwachte wijziging in uw financiële omstandigheden
- er is sprake van sterk wisselende inkomsten
- u beschikt over 'positieve vermogensbestanddelen' (voorbeelden van vermogensbestanddelen zijn: overwaarde op eigen woning, spaartegoeden, bank-/girosaldi, auto, grond, garage, tweede woning, (sta)caravan, boot, effecten, vorderingen, spaarbrieven)

Vermogensvrijstelling

- Alleen voor personen die op 31 december 1999 de leeftijd van 65 jaar of ouder hebben bereikt, kan een bescheiden vermogen buiten beschouwing blijven. Die vrijstelling bedraagt 2.269,-- per persoon.
- Met ingang van 1 januari 2000 is een uitvaartvoorziening, mits vastgelegd in een verzekeringsvorm (niet de premie, maar de opgebouwde waarde in de begrafenispolis) vrijgesteld.

Verzoek om kwijtschelding
Een verzoek om kwijtschelding kunt u aanvragen bij Team Financiën, telefoonnummer
(0497) 53 13 01.
Pas nadat het kwijtscheldingsformulier door de gemeente is terugontvangen zal de kassier in beginsel de invordering opschorten voor de belastingschuld waarvoor u kwijtschelding heeft aangevraagd. Een afzonderlijk verzoek om uitstel van betaling is dus niet nodig.

Let wel: het ingevulde formulier 'Verzoek om kwijtschelding' dient uiterlijk de eerste dan wel enige vervaldag van de hiervoor genoemde aanslag te zijn ingediend of veertien dagen na verzenddatum van het kwijtscheldingsformulier. Formulieren die later worden ontvangen, worden niet meer in behandeling genomen.