Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

21-03-2005
De Kempengemeenten gaan intensiever samenwerken

Op 16 maart kwamen de colleges van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden bij elkaar om een vervolg te geven aan een intensievere vorm van samenwerking tussen de gemeenten. Onder de vlag Samenwerking Kempengemeenten is het afgelopen jaar op diverse terreinen onderzocht op welke gebieden en op welke wijze samengewerkt kan worden en zijn ook de eerste activiteiten al samen uitgevoerd.
Op enkele terreinen bleek de gewenste samenwerking zo ver te gaan dat daarvoor een minder vrijblijvend juridisch en bestuurlijk kader noodzakelijk is. Er wordt onder andere gedacht aan een gemeenschappelijke sociale dienst, maar ook aan het bij elkaar brengen van een facilitaire afdeling zoals P&O.

Licht maar niet vrijblijvend
Om aan de samenwerking vorm te geven gaan de colleges aan de gemeenteraden voorstellen een lichte gemeenschappelijk regeling aan te gaan. Die regeling moet aan bepaalde uitgangspunten voldoen, die zijn vastgelegd in de '10 regels voor de toekomst'. Die regels geven de kern van de gekozen vorm van samenwerken weer: niet vrijblijvend, het gemeenschappelijke belang gaat voor het individuele eigenbelang van de gemeenten, maar het betekent ook niet dat alles ineens anders moet. Er wordt duidelijk gewerkt vanuit een groeimodel. Er zijn voorlopig 8 onderdelen gekozen waarop wordt samengewerkt:
§ Cultuurhistorie.
§ Sociale zaken.
§ Personeelszaken.
§ Afvalinzameling.
§ Juridische kwaliteitszorg.
§ Wonen.
§ Vastgoed-informatievoorziening.
§ Informatisering en automatisering.

Voordeel voor de inwoners
Het primaire doel van de samenwerking is om de bestuurskracht van de gemeenten te versterken. Dus beter kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen en wensen met betrekking tot de gemeentelijke dienstverlening, daadkrachtiger kunnen optreden etc. Maar sommige van de deelterreinen hebben ook direct een uitstraling naar de inwoners van de betrokken gemeenten. In de samenwerking op het gebied van afvalinzameling zijn bijvoorbeeld al uniforme tarieven voor de milieustraten in de Kempen afgesproken. Zoals gezegd krijgen de gemeenten waarschijnlijk ook 1 gemeenschappelijke sociale dienst van waaruit de verstrekking van uitkeringen geregeld wordt (overigens met behoud van (zorg)loketten in elke gemeente). Binnen de samenwerking Wonen wordt gewerkt aan het op elkaar afstemmen van de criteria voor woning- of kaveltoewijzingen, het bouwen voor doelgroepen ook uit andere gemeenten, het gezamenlijk ontwikkelen van woningbouwplannen etc.

Raden aan zet
De 5 colleges van de Kempengemeenten zijn tot overeenstemming gekomen. Omdat men een nieuw gemeenschappelijk orgaan gaat neerzetten, moeten de voorstellen aan de gemeenteraden worden voorgelegd. De colleges willen de gezamenlijke gemeenteraden in april bijpraten en hopen dan in mei en juni akkoord te krijgen.