FNV

Aparte afspraken in cao voor buitenlandse uitzendkrachten

Voor de buitenlandse uitzendkrachten in Nederland zijn bijzondere afspraken in de bestaande cao's, afzonderlijk afgesloten met de werkgeversorganisaties ABU en NBBU, vastgelegd. Dat is maandagmiddag in Bussum bekend gemaakt.
De afspraken zijn van belang voor naar schatting zestigduizend buitenlandse uitzendkrachten, waaronder zo'n vijftigduizend Polen, die tijdelijk in Nederland werken.

Met de afspraken willen FNV Bondgenoten en de werkgevers beter aansluiten bij de wensen van deze buitenlandse werknemers. In Nederland richten zo'n honderd uitzendbureaus zich op tijdelijk werk van buitenlanders in Nederland. De bestaande cao's worden daarbij als knellend ervaren.

Doel is dat de cao beter past bij het werkritme van uitzendkrachten die niet permanent in Nederland wonen. Deze operatie mag niet tot een bezuiniging op arbeidsvoorwaarden leiden.

In de cao's komt een nieuw artikel. Dit maakt het mogelijk om de buitenlanders, die hier legaal werken, bovenwettelijke vakantiedagen, vakantiegeld en reserveringen voor kort verzuim en vakantiedagen meteen uit te betalen.

Tevens voorziet de aanvulling op de cao's in de verplichting om de uitzendkrachten van begrijpelijke arbo-instructies te voorzien. Zij krijgen ook het recht om op een alternatieve feestdag vrij te nemen.

Uitzendorganisaties die groepen buitenlandse uitzendkrachten, bijvoorbeeld voor het oogstseizoen, naar ons land halen, zijn volgens de nieuwe cao-bepalingen verplicht te zorgen voor goede informatie over het vervoer en behoren ook zorg te dragen voor redelijke en betaalbare huisvesting. Op de verhuur daarvan mag het uitzendbureau geen winst maken.

Bovendien moet het uitzendbureau zorgen voor sociale begeleiding, zoals het invullen van T-biljet voor de belastingdienst, waarbij het recht op vrije huisartsenkeuze en het briefgeheim gerespecteerd worden. De arbeidsovereenkomst moet volgens de nieuwe afspraken ook in de eigen taal van de uitzendkracht beschikbaar zijn.

Wat vakbondsbestuurder Han Westerhof betreft, volgen na de aparte afspraken voor buitenlandse uitzendkrachten nieuwe aanvullingen op de cao voor studenten en 65-plussers. "Voor de Polen hebben we nu geregeld dat de kosten voor de huisvestiging via het brutoloon belastingvriendelijk kunnen worden behandeld. Zo kunnen werkgevers straks ook studenten bijvoorbeeld mede in dure studieboeken gaan betalen."