ABVAKABO FNV

Dwingende regels voor sociale werkplaatsen onontbeerlijk

ABVAKABO FNV wil dwingende regels voor bedrijven in de sociale werkvoorzieningen. Dat stelt de bond in reactie op een rapport van de arbeidsinspectie met schokkende cijfers over de onveiligheid bij sociale werkplaatsen. 'Al jaren moeten we werken met vrijblijvendheid van werkgeverszijde. De werkgever wil geen dwingende afspraken maken en regels opstellen. Het is nu tijd voor harde afspraken, desnoods opgelegd door het ministerie van Sociale Zaken, aldus Janke Smit, sectorbestuurder van ABVAKBAO FNV.'

Volgens het rapport van de Arbeidsinspectie zijn de arbeidsomstandigheden in de Sociale Werkvoorziening zorgwekkend. Tijdens de inspectie heeft de dienst meermalen het werk moeten stilleggen omdat de aangetroffen situatie te gevaarlijk was. 'Ik ben blij dat de Arbeidsinspectie de vinger op de zere plek legt, echter ik ben ervan overtuigd dat de situatie nog veel erger is dan in dit rapport wordt geschetst. Ik ben bang dat bijna elke sociale werkplaats te maken heeft met niet te tolereren arbeidsomstandigheden', meldt Smit.

De Arbeidsinspectie controleerde in 89 van de 93 sw-bedrijven de veiligheidsrisico's bij het werken met machines. Slechts bij 12 bedrijven zijn geen overtredingen gevonden. Smit: 'Het gaat in dit rapport alleen om gevaren met machines en dan is de situatie al vreselijk. Wij trekken al tijden bij werkgeversvereniging VNG en branchevereniging Cedris aan de bel over de slechte arbeidsomstandigheden. Naast de punten van de Arbeidsinspectie constateert ABVAKABO FNV dat het arboconvenant slecht wordt nageleefd, het ziekteverzuim al jaren hoog is, gemeentes bezuinigen op begeleiding van sw-werknemers en dat er problemen zijn op het gebied van seksuele intimidatie. Ik denk dat er geen enkel sw-bedrijf is zonder deze problemen.'

De Arbeidsinspectie, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, benadrukt dat het gaat om een groep mensen met een geestelijke of lichamelijke handicap. Daarbij geeft de inspectie aan dat bij 30% van de bedrijven zonder meer kan worden gesproken van een misstand. 'Deze mensen kennen de gevaren niet en zien ze ook niet. Dat maakt het zo erg. In het rapport staan dramatische voorbeelden van sw-werknemers die machines verkeerd bedienen en daardoor nu een vinger moeten missen. Dat herken ik direct. Ook op de andere gebieden die ik noemde zien wij wekelijks dat het misgaat', aldus de sectorbestuurder.

Voor meer informatie kijk op www.abvakabo.nl/sw of neem contact op met:

Janke Smit landelijk bestuurder (06) 51 218 410 Arno Bonte voorlichter (079) 35 36 350 (06) 51 218 402

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

21 mrt 05 16:40