Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
21 maart 2005 C013

Nijmegen start met gegevensuitwisseling Antillianen

Nijmegen is de eerste gemeente in Nederland die toestemming gekregen heeft voor gegevensuitwisseling in het kader van de gemeentelijke aanpak van Antilliaanse risicojongeren.

Gemeente, politie, Openbaar Ministerie en Welzijnsorganisatie Tandem kunnen nu met elkaar gaan overleggen wat er voor individuele risicojongeren moet gaan gebeuren en welke instelling daarbij het voortouw neemt. De aanpak is goedgekeurd door het landelijke College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Nijmegen loopt hiermee voorop in het treffen van een sluitende regeling voor gegevensuitwisseling. Volgens het CBP kan met de Nijmeegse aanpak ook voor andere gemeenten goede ervaring worden opgedaan. Burgemeester Ter Horst presenteerde onlangs de Nijmeegse aanpak in het Antillianenoverleg van burgemeesters en wethouders van 18 Nederlandse gemeenten met minister Verdonk.

De noodzaak voor deze regeling drong zich in 2003 op na een publicatie van de Nederlandse Politie Academie (NPA). De NPA onderzocht de problemen van Antillianen in Nijmegen, en concludeerde dat gemeente, politie, Openbaar Ministerie en welzijnsorganisaties de aanpak beter op elkaar moeten kunnen afstemmen door een goede gegevensuitwisseling op persoonsniveau. Vervolgens heeft Nijmegen een extern adviesbureau laten uitzoeken hoe die gegevensuitwisseling het beste georganiseerd zou kunnen worden, en aan welke zorgvuldigheidseisen die moet voldoen.

De gegevensuitwisseling gaat ook een belangrijk onderdeel uitmaken van de bestuurlijke arrangementen tussen Rijk en gemeenten over de Antillianenaanpak. Met deze bestuurlijke arrangementen krijgen de betrokken 18 gemeenten voor de periode 2005 tot 2009 nog een keer extra geld van minister Verdonk voor hun beleid ten opzichte van Antilliaanse risicojongeren.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 2379