ABU

Buitenlandse uitzendkrachten krijgen eigen regeling arbeidsvoorwaarden (21-3-2005)

Buitenlandse uitzendkrachten krijgen in Nederland aparte arbeidsvoorwaarden, die rekening houden met het feit dat zij slechts voor een kortere periode hier werken. Dit geldt voor uitzendkrachten die uitgezonden worden door een uitzendonderneming die is aangesloten bij de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) of de NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). Betrokken vakorganisaties hebben ingestemd met de afspraken.

De afspraken vloeien voort uit de toenemende stroom van buitenlandse werknemers die niet permanent in Nederland wonen maar die wel via een uitzendonderneming aan de slag willen. Onder hen zijn vooral Duitse Polen, Oost-Duitsers, Grieken en Portugezen. Voor deze groep zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden niet aantrekkelijk, omdat zij bijvoorbeeld verplicht worden gesteld om geld opzij te zetten voor onder meer feestdagen, vakantie en kort verzuim. Velen werken hier slechts voor kortere tijd en hebben meer baat bij directe betaling. De nieuwe afspraken maken het mogelijk hiervoor te kiezen. Ook wordt het mogelijk om overuren te ruilen voor vrije tijd en mag een deel van het loon uitbetaald worden in natura, zoals bijvoorbeeld huisvesting.

Alle ondernemingen die gebruik willen maken van de afspraken, zijn gehouden aan een protocol waarmee goed werkgeverschap geborgd wordt. Zo moet de onderneming zorgdragen voor betaalbare huisvesting, moet zij voorlichting geven over vervoer, moet zij arbeidsvoorwaarden in de landstaal vertalen en de werknemer begeleiden.

De afspraken worden toegevoegd aan de ABU-CAO voor Uitzendkrachten
2004 - 2009 en de NBBU-CAO voor Uitzendkrachten. Geschat wordt dat er circa 60.000 buitenlandse werknemers in Nederland werkzaam zijn op wie de regeling van toepassing is.

---

Voor de redactie,