CEDRIS

Cedris neemt aanbevelingen Arbeidsinspectie ter harte

Utrecht, 21 maart 2005

Meer aandacht voor verbetering arbeidsomstandigheden sociale werkvoorziening

Werknemers in de sociale werkvoorziening vragen om extra aandacht, zeker wanneer het gaat om hun arbeidsomstandigheden. Uit een recent rapport van de Arbeidsinspectie, dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat het in een aantal gevallen heeft ontbroken aan voldoende toezicht op het veilig werken met machines. Cedris, de overkoepelende organisatie van bedrijven in de sociale werkvoorziening, gaat zich inspannen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen en wil samen met alle betrokkenen komen tot een verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden.

De Arbeidsinspectie heeft in de periode september 2003 tot mei 2004 bij 89 sw-bedrijven inspecties gehouden. In totaal telt Nederland 93 sw-bedrijven die allemaal zijn aangesloten bij Cedris.

Het rapport van de Arbeidsinspectie concludeert dat in de sociale werkvoorziening de kans op een 'meldingsplichtig ongeval' 1,8 keer zo groot is dan bij andere bedrijven. Cedris merkt hierbij op dat de situatie in de sociale werkvoorziening in de periode 2003/2004 wordt vergeleken met onderzoek naar bedrijfsongevallen in Nederland van twee jaar eerder.

Dit neemt echter niet weg dat ook Cedris vindt dat er vooral op het terrein van veiligheid van machines nog verbeteringen noodzakelijk zijn. Met de inspectie is Cedris van mening dat het in de sociale werkvoorziening gaat om een groep werknemers die extra aandacht vraagt en deze ook moet krijgen. 'Elk ongeval is er uiteraard één teveel. In onze sector wordt net als in het reguliere bedrijfsleven gewerkt met machines', aldus Cedris voorzitter Pieter Jan Biesheuvel. 'Voor het omgaan hiermee is grote zorgvuldigheid vereist. Er moet alles aan gedaan worden om de werknemers de extra zorg te bieden die ze verdienen.'
Cedris constateert met tevredenheid dat bij de afdelingen groenvoorziening van sw-bedrijven nauwelijks tekortkomingen zijn aangetroffen.

Cedris acht het een goede zaak dat de Arbeidsinspectie zowel met de Branche Begeleidings Commissie van het Arboconvenant Sociale Werkvoorziening als met betrokken partijen (vakbonden en VNG/Cedris) overleg zal voeren op welke wijze de sw-bedrijven moeten doorgaan met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in het algemeen en het aanpakken van het onvoldoende toezicht op het werken met machines in het bijzonder.

Als brancheorganisatie wil Cedris zich inspannen om de geconstateerde tekortkomingen om te buigen in positieve acties tot verbetering. Hierbij gaat het om:

- deelname aan het Programma Versterking Arbeidsveiligheid van het ministerie van SZW met als doel verhoging van het veiligheidsbewustzijn en versterking van de veiligheidscultuur;
- het organiseren van themabijeenkomsten voor directeuren van sw-bedrijven rondom de verplichtingen vanuit de Arbowet en
- het beschikbaar stellen van 'best practices' van sw-bedrijven die over een goed geborgd veiligheidssysteem beschikken.