Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (21/03)

OOSTERHOUT NB, 21 maart 2005

Arrestatie na huiselijk geweld

OOSTERHOUT: Op maandag 21 maart 2005 omstreeks 00.20 uur arresteerde de politie een 50-jarige Oosterhouter op verdenking van huiselijk geweld. De verdachte vernielde kort daarvoor een gedeelte van de huisraad in de woning. Hij gaf zijn partner een paar klappen met een wandelstok, waaraan ze een striem op haar rechter heup overhield. Dit alles gebeurde in aanwezigheid van een 12-jarig kind, dat de politie waarschuwde. Het slachtoffer wilde echter geen aangifte doen. De politie arresteerde daarop de man ambtshalve op verdenking van mishandeling. Ambtshalve betekent dat iemand zelf geen aangifte doet, maar dat politie en justitie zelfstandig ingrijpen om het geweld te stoppen. De overheid wil niet meer lijdzaam toezien dat honderdduizenden mensen hier slachtoffer van worden en dat het geweld doorgaat. Politie en justitie grijpen tegenwoordig eerder in dan voorheen het geval was. De bedoeling van deze ambtshalve vervolging is het geweld te stoppen, de hulpverlening op gang te brengen en verdere escalatie te voorkomen. Ook werkt de politie nauw samen met o.a. de instanties die de plegers (verplichte) hulpverlening geven om te voorkomen dat het huiselijk geweld opnieuw begint of doorgaat.

Verkeersongeval na foutieve inhaalmanoeuvre

HANK: De politie behandelde op zondagavond 20 maart rond 19.15 uur een verkeersongeval op de A-27. Op de westelijke rijbaan (Gorinchem richting Breda) waren twee personenautos met elkaar in aanrijding gekomen. Een 80-jarige automobilist uit Bilthoven stuurde naar de linker rijstrook, om een voor hem rijdend voertuig in te halen. Op dat moment werd hijzelf echter al ingehaald door een andere bestuurder, een 21-jarige vrouw uit Knesselare. Vermoedelijk reed zij op dat moment net in de zogenaamde dode hoek. De veroorzaker schrok van het claxonneren dat daarop volgde, raakte in een slip en belandde tegen de vangrail. Hij is voor medisch onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht, waar de verwondingen bleken mee te vallen. De tegenpartij kwam met de schrik vrij. Nieuwsgierige kijkers veroorzaakten even later een tweede aanrijding. De politie maakte proces-verbaal en trad verkeersregelend op.

Vier arrestaties na openlijke geweldpleging in Waalwijk

WAALWIJK: Met de arrestatie van vier jongens heeft de Waalwijkse politie een openlijke geweldpleging opgelost. Het geweld vond plaats op vrijdagmiddag 18 maart aan de Spoorbrugweg. Twee jongens fietsten van Waalwijk richting Drunen, toen zij werden aangeroepen door een groep leeftijdsgenoten. Er volgde een verbale reactie, waarbij iemand vanuit de groep tegen de fiets van een van de passanten aantrapte. De jongens fietsten snel door om aan de groep te ontkomen. Dat lukte niet, want nog voordat ze de brug helemaal over waren, werd hun doorgang geblokkeerd door vier jongens. Eén van de fietsers zag kans om te ontkomen, de ander werd mishandeld door de groep. Deze 15-jarige jongen moest zich onder medische behandeling stellen van een tandarts. De politie stelde een onderzoek in, dat op maandag 21 maart leidde tot de arrestatie van vier minderjarige verdachten. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Waalwijk, twee 15 jarige jongens afkomstig uit Waalwijk en Drunen en een 16-jarige jongen uit Drunen. De verdachten zijn verhoord en legden allemaal een bekentenis afgelegd. Er is proces-verbaal tegen het viertal opgemaakt.

Dronken automobilist (17) gearresteerd na dollemansrit

OOSTERHOUT/BREDA: Een 17-jarige jongen uit Oosterhout is op maandag 21 maart 03.20 uur aangehouden na een dollemansrit door Oosterhout, Teteringen en Breda. Agenten wilden hem controleren, toen hij de stoeprand raakte op de Burgemeester Elkhuizen in Oosterhout. Er volgde een achtervolging door de bebouwde kom van Oosterhout, waarbij snelheden van boven de 100 km/u werden gehaald. Dat hij niet van plan was om te stoppen bleek uit het feit dat hij enkele keren opzettelijk aanrijdingen veroorzaakte met achtervolgende politieautos. Zij vlucht eindigde op het Belgiëplein in Breda, Daar belandde hij via een heg van ongeveer 1.20 meter in een grasveld. De politie arresteerde direct de twee inzittenden. De andere persoon in de auto bleek de vader van de jeugdige wegpiraat te zijn, een 39-jarige Oosterhouter. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden zonder rijbewijs, het rijden onder invloed, drie keer doorrijding na aanrijding en verkeersgevaarlijk rijgedrag. Voorin de auto is ook een honkbalknuppel gevonden, wat een overtreding van de Wet Wapens en Munitie opleverde. De auto waarin de verdachte reed is in beslag genomen. Het gaat om een snelle sportauto.

Politie pakt zoon op na bedreiging vader

TERHEIJDEN: De politie arresteerde op zondagavond 20 maart om 19.00 uur een 19-jarige inwoner van Terheijden. De man is aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder op zondagmiddag had hij zijn vader gedreigd met een schep te slaan. Dit na een na aanleiding van een huiselijk ruzie. De vader deed aangifte van bedreiging en poging tot zware mishandeling. De verdachte was op dat moment spoorloos en kon om die reden pas enkele uren later worden aangehouden. Hij is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.

8 km file na ongeval

GILZE: Op maandagochtend 21 maart ontstond rond 07.50 uur een verkeersongeval op de noordelijke rijbaan van de A-58. De bestuurder van een bestelauto botste achterop een personenauto. De ravage was groot, want beide rijstroken raakten versperd. Om die reden leidde de politie het verkeer over de vluchtstrook. Een file van circa 8 km was het gevolg van dit ongeval, waarbij overigens geen gewonden vielen.

Politie onderzoekt Oosterhoutse bedrijfsinbraken

OOSTERHOUT: De politie onderzoekt een drietal inbraken bij wijkcentrum Arkendonk. Er is ingebroken in een drogisterij, een praktijkruimte voor fysiotherapie en een tandartsenpraktijk. Bij de praktijkruimte voor fysiotherapie werd het voordeurslot geforceerd, waarna het pand werd doorzocht. Voor zover bekend is er niets gestolen. Een schakelaar van de behandelstoel werd gestolen vanuit de tandartsenpraktijk. De dader kwam het pand binnen via een raampje van de toiletruimte. Bij de drogisterij probeerde men het gewapende glas van de voordeur stuk te slaan. Dit lukte niet en het bleef bij een poging. De inbraken zijn het afgelopen weekend gepleegd. De politie nam in alle gevallen een aangifte op en liet de technische recherche sporenonderzoeken in stellen. Daarbij zijn diverse achtergebleven dadersporen veilig gesteld.
Een computer verdween bij een bedrijfsinbraak aan de Albusstraat. Deze inbraak werd gepleegd op zondag 20 maart tussen 07.30 en 14.50 uur. De dader kwam binnen door met een betontegel door de ruit van de toegangsdeur te vernielen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer