Gemeente Den Haag

maart 2005
Aanpassing verkeerssituatie door bodemsanering Petroleumhaven (18 maart)
Vanaf maandag 21 maart vinden er in het gebied rondom een deel van de Neherkade werkzaamheden plaats in het kader van de bodemsanering in Petroleumhaven. Door de aard van de werkzaamheden is een (tijdelijke) wijziging van de verkeerssituatie noodzakelijk.

De wijziging bestaat uit twee delen:
o De Hildebrandstraat (richting Jonckbloetplein - Erasmusweg) wordt ter hoogte van de Ferrandstraat tijdelijk afgesloten. Ook de verkeerslichten worden uitgeschakeld. Doorgaand verkeer in de richting van de Erasmusweg wordt omgeleid via Genestetlaan - Neherkade. o Een wegversmalling op de Neherkade, tussen de Stieltjesstraat en de Hildebrandstraat. Doorgaand verkeer in beide richtingen is mogelijk. De werkzaamheden duren naar verwachting van eind maart 2005 tot half juli 2005.

Aard van de werkzaamheden
Rondom Petroleumhaven vindt op dit moment één van de grootste bodemsaneringen van de afgelopen jaren plaats. Het gebied wordt ontwikkeld als bedrijventerrein met openbaar groen. Zo'n 12.000 m2 grond en 16.000 m2 grondwateroppervlak is echter verontreinigd met minerale olie als gevolg van de voormalige functie van het gebied; een op- en overslagplaats voor olieproducten.

In de verontreinigde bodem langs de Neherkade bevindt zich een kabel- en leidingennetwerk. Om de bodem te kunnen reinigen zonder de verschillende kabels te beschadigen moeten er speciale voorzieningen getroffen worden. In dezelfde periode worden er ook rioleringswerkzaamheden verricht.

Veiligheid
De vervuilde grond onder de Neherkade wordt ontgraven en gereinigd. Het is mogelijk dat er tijdens de saneringswerkzaamheden een oliegeur vrij komt. Tijdens de werkzaamheden worden voortdurend de concentraties aan luchtverontreiniging gemeten. Milieu-inspecteurs zien erop toe dat deze binnen de wettelijke norm blijven en daarmee geen gezondheidsrisico vormen.