Gemeente Den Haag

maart 2005
Den Haag bereidt zich voor op nieuwe Wet Inburgering (18 maart)

De gemeente Den Haag bereidt zich voor op de nieuwe Wet Inburgering in Nederland die in 2006 wordt ingevoerd. Er wordt outputfinanciering voor nieuwkomers ingevoerd, nieuwkomers die naar Nederland komen moeten in eigen land een basisexamen afleggen en de gedwongen winkelnering bij de ROC's voor de aanschaf van inburgeringtrajecten wordt losgelaten. Maar, tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door: in 2005 starten 2.000 nieuwkomers en 1.550 oudkomers met hun inburgeringsprogramma. Dat blijkt uit het Plan Inburgering en Volwasseneneducatie 2005. Het plan wordt naar de commissie voor Onderwijs, Sociale Zaken, Cultuur en Integratie gestuurd.

Het jaar 2005 is een overgangsjaar, omdat in 2006 de nieuwe Wet Inburgering in Nederland wordt ingevoerd. De gemeente Den Haag is in 2005 nog wel verplicht om voor alle nieuwkomers in Den Haag een inburgeringtraject in te kopen. Nieuw in 2005 is de invoering van 'outputfinanciering' voor nieuwkomers. Dit betekent dat de gemeente 30 procent van de kosten van een traject vooruit krijgt. De overige 70 procent betaalt het Rijk als het inburgeringtraject met succes is afgerond. Op deze manier wordt de gemeente gestimuleerd ervoor te zorgen dat oud- en nieuwkomers hun inburgering met succes afronden. In 2004 is outputfinanciering ingevoerd voor trajecten voor oudkomers.

Haags model van nieuwe inburgering
De gemeente werkt aan een Haags model van de nieuwe inburgering, omdat Den Haag een actieve rol wil blijven spelen bij de inburgering. Deze ambitie vertaalt zich in twee projecten. Ten eerste is er het '100-urenprogramma'. Nieuwkomers krijgen een programma van honderd uur aangeboden dat ze helpt bij het oriënteren op de Haagse eisen en mogelijkheden op het gebied van inburgering. Het tweede project is het is het project 'Inburgeringscoaches'. Mentoren of coaches begeleiden inburgeraars tijdens en na hun inburgeringtraject. Deze begeleiding wordt nu al geboden en kan in het nieuwe inburgeringstelsel worden uitgebreid. Ook kunnen inburgeraars een taalstage volgen om kennis te maken met de arbeidsmarkt en om hun kennis van het Nederlands in de praktijk te gebruiken.

Het taaloffensief is een van de speerpunten van het college van B&W. Den Haag krijgt in 2005 samen met de regiogemeenten een subsidie van 120.000,- van de provincie Zuid-Holland. Dit geld is bedoeld voor de regionale inzet van televisie, radio en digitale media voor het bereiken van autochtone analfabeten. De gemeente hecht groot belang aan de voortzetting van de educatieve uitzendingen die de Mondriaan onderwijsgroep en RTV-West onder de noemer ETV-Haaglanden verzorgen.

Het totale budget voor inburgering en volwasseneneducatie daalt met 4,4 miljoen ten opzichte van 2004 naar 40,5 miljoen. In het nieuwe inburgeringstelsel vanaf 2006 wordt sterk de nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van nieuw- en oudkomers. Zij moeten de inburgering zelf betalen. De rol van de gemeente verandert. De gemeente organiseert en regisseert de inburgering niet meer, maar faciliteert, informeert en zorgt voor de handhaving.