Gemeente Den Haag

maart 2005
Nieuwe Haagse scholen schieten als paddenstoelen uit de grond (18 maart)

De gemeente Den Haag ligt op schema met de bouw van nieuwe schoolgebouwen voor de periode 2000-2010. Van het plan 64 onderwijsgebouwen te realiseren is de helft al gerealiseerd. Dit blijkt uit een notitie van onderwijswethouder Pierre Heijnen. Hierin wordt de stand van zaken weergegeven van de nota 'Visie op onderwijshuisvesting Den Haag 2000-2010'.

In de nota is een aantal prioriteiten vastgesteld. Onderwijsgebouwen die ouder waren dan dertig tot veertig jaar zouden worden vervangen door nieuwbouw. Hierbij wordt rekening worden gehouden met de eisen van de onderwijskundige vernieuwingen, arbeidsomstandigheden voor het personeel en ICT-voorzieningen. Ook de herschikking en huisvesting van het VMBO en de behoefte aan voldoende spreiding van speciaal basis- en voortgezet onderwijs spelen een rol.

De gemeente is sinds 1997 verantwoordelijk voor de bouw van scholen. Daarvóór was de rijksoverheid verantwoordelijk. De gemeente Den Haag stelt per stadsdeel Integrale Huisvestingsplannen op. Die moeten er toe leiden dat er een evenwichtige spreiding van primair en voortgezet onderwijs over de stad komt en dat de nieuwe gebouwen voldoen aan de behoefte van het onderwijs.

Het aantal permanente onderwijsgebouwen in Den Haag is 230. Het aantal gebouwen, dat is gebouwd na 1970, steeg van 54 naar 69 (van 23 procent naar 31 procent van de gebouwen).
In de afgelopen vijf jaar zijn achttien gebouwen opgeleverd. Daarvan zijn er in 2004 zeven gerealiseerd (40 procent). In de vijftien jaar daarvoor (1985-1999) waren dat er 27.

Momenteel zijn er achttien nieuwbouwprojecten in uitvoering of voorbereiding, waarvan vier in Leidschenveen-Ypenburg. Vorig jaar is begonnen met de bouw van zes nieuwe schoolgebouwen, waarvan twee in Leidschenveen-Ypenburg. Voor dit jaar staat de bouw van twaalf scholen op het programma, waarvan twee in het nieuwe stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg.

Onderwijswethouder Pierre Heijnen is trots op de resultaten: "Er worden in Den Haag fantastische schoolgebouwen neergezet, de ene school is nog mooier dan de ander. En dan maakt het niet uit of het gaat om scholen voor basis- of voor voortgezet onderwijs. Het heeft erg geholpen dat de gemeente sinds een aantal jaren zelf verantwoordelijk is voor de scholenbouw. Dat heeft er ook toe geleid dat de gemeente zelf extra geld in de huisvesting heeft gestopt. Goede scholen zijn van groot belang voor de kinderen en het personeel. En daar wordt in Den Haag keihard aan gewerkt."