Gemeente Hengelo

Mededelingen 22 maart 2005, week 12
Collecte Boomfeestdag 2005
Tweede Paasdag koopzondag Voorbereiding in volle gang Compostactie Praat mee over uw wijk! Energiebesparing Raadscommissies
Sportraad Bestemmingsplannen
Hondenpoep Bouwplannen
Gratis pendelbus Wet bodembescherming
Alzheimer Café Wet milieubeheer
ADHD-café

Er wordt deze week niet gecollecteerd.
Tweede Paasdag koopzondag
Winkels buiten het centrum
Op Tweede Paasdag, 28 maart a.s., is het koopzondag voor de winkels buiten de binnenstad. De binnenstad wordt begrensd door de Deldenerstraat, Oldenzaalsestraat, Oude Molenweg, Ziekenhuisstraat en de spoorlijnen naar Oldenzaal en Almelo. De winkels buiten dit gebied mogen dus hun deuren openen.

Compostactie

Van 25 maart tot en met 29 april 2005 kunt u als inwoner van Hengelo, tegen afgifte van een tegoedbon, gratis een vrachtje compost afhalen op het Afvalbrengpunt aan de Wegtersweg. De tegoedbon kunt u vanaf heden afhalen in de Gemeentewinkel in het stadhuis of bij de receptie van het Stadskantoor aan de Hazenweg.

De compostcontainer op het Afvalbrengpunt staat naast het kca-depot. U dient zelf voor zakken en schep te zorgen. Afhalen van compost kan op maandag tot en met vrijdag van 8.00-12.00 uur en van 12.30-16.00 uur. In verband met de drukte is de compostcontainer op zaterdag gesloten. Sportraad
Op donderdag 24 maart 2005 vindt er om 19.30 uur een vergadering van de Sportraar plaats in het FBK-stadion, gebouw FC Twente, Gemeente Hengelo aan de Kuipersdijk. Op de agenda staan onder meer:
* Brief sc Barbaros m.b.t. accommodatie Sportpark Veldwijk
* stand van zaken renovatie FBK-stadion

* BOS-regeling

Hondenpoep

Gratis schepje en zakken

In Hengelo gelden een aantal regels voor hondenbezitters. Zo moeten honden binnen de bebouwde kom aangeleid zijn, behalve op het hondenuitlaaterrein en hondenrenveld. Ook is iedere hondenbezitter verplicht de hondenpoep op te ruimen, behalve op de houtsnipperstrook en op het uitlaatterrein. U kunt de hondenpoep deponeren in de lichtgroene hondenpoepbakken. Daarbij kunt u gebruik maken van een schepjes en zakjes, die gratis af te halen zijn bij De Gemeentewinkel of bij het stadskantoor aan de Hazenweg.

Gratis pendelbus

Westermaat Plein - Binnenstad

Elk weekend brengen veel mensen van buiten Hengelo een bezoek aan de stad. Ze komen zowel naar de binnenstad als naar Westermaat Plein. De gemeente Hengelo wil de mensen die op Plein komen ook graag in de gelegenheid stellen de binnenstad te bezoeken en omgekeerd. Om dit te bevorderen heeft de gemeente het initiatief genomen tot een gratis pendelbus. Vanaf zaterdag 26 maart a.s. rijdt deze bus tussen 10.00-18.00 uur drie keer per uur. De opstapplaatsen zijn bij de bushaltes aan het begin van de Bornsestraat (vanuit de stad gezien) en op Westermaat Plein. In de gemeenteadvertentie van volgende week leest u meer over de pendelbus.

Alzheimer Café

Op dinsdagavond 29 maart a.s. vindt weer de maandelijkse bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Hengelo. Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familie, mantelzorgers en hulpverleners. Naast contact is er ook ruimte voor informatie. Deze avond heeft het thema: "verschillende vormen van dementie". Mevrouw Bianca de Geus, werkzaam bij Mediant, geeft informatie over kenmerken van bijvoorbeeld vasculaire dementie of de ziekte van Pick.

Ook is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en elkaar tips en adviezen te geven. De avond wordt gehouden in Café de Oriënt aan de Boerhaavelaan, in Hengelo, achterkant ziekenhuis (ingang vergadercentrum). De zaal is open om 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. De entree en het eerste kopje koffie zijn gratis. Voor informatie kunt u zich wenden tot SWOH, telefoon (074) 2426205.

ADHD-café

Voor lotgenoten

Het ADHD café is een ontmoetingsplaats voor mensen met ADHD, hun familie, bekenden en geïnteresseerden. Het café de Oriënt bevindt zich aan de Boerhaavelaan aan de achterzijde van het SMT ziekenhuis te Hengelo. Het café is iedere laatste maandag van de maand geopend van 19.00-22.00 uur. Voor informatie: adhdcafé@home.nl of (074) 2905325.

Boomfeestdag 2005

1600 boompjes in Broekpark

Op woensdag 16 maart is voor de 49e keer in Nederland de Boomfeestdag gevierd. In Hengelo hebben leerlingen van Basisschool De Rank de taak op zich genomen om 1600 boompjes te planten in het Broekpark aan de Slangenbeek. Basisschool De Rank verhuist dit jaar naar een nieuwe locatie vlakbij de plantlocatie.

Gehuld in groene T-shirts en petjes gingen de leerlingen aan de slag met het planten van de 1600 boompjes, overwegend wilgen. Wethouder Kok plantte het eerste boompje, waarna de leerlingen zelf aan de beurt waren. Met groot enthousiasme gingen ze onder begeleiding van ouders en leraren aan de slag.

Voorbereiding in volle gang

60-jarige bevrijding

De voorbereidingen voor de herdenkingsfestiviteiten rondom de 60-jarige bevrijding van Hengelo zijn in volle gang. Inmiddels hebben zich 85 veteranen en begeleiders aangemeld. De gasten komen voornamelijk uit Engeland, maar er hebben zich ook een aantal Canadezen (voormalig Typhoon piloten) aangemeld. Van de verschillende regimenten die destijds bij de bevrijding van Hengelo betrokken waren worden vertegenwoordigers verwacht. Zoals van het 112 Fd Regiment, van het Dorset Regiment, van de Sherwood Rangers, van het 49e APC Regiment en van de Royal Hampshires.

De organisatie is erg verheugd dat er dertien veteranen bij de herdenkingsfestiviteiten aanwezig zullen zijn, die op 3 april 1945 daadwerkelijk bij de stadsgrens van Hengelo stonden. Voor deze mensen wordt een apart programma opgezet, aangepast aan hun hoge leeftijd. De meeste gasten arriveren op 3 mei en op 8 mei vertrekken ze weer naar huis. Hen wordt een gevarieerd programma aangeboden. Dit programma leest u binnenkort in deze gemeentelijke advertentie. Praat mee over uw wijk!

Wijkmarkt Hengelose Es

Woensdag 23 maart a.s. is er een wijkmarkt voor de Hengelose Es. Tussen 17.00 uur en 20.00 uur kunt u binnenlopen in het Noaberhoes aan de Van Alphenstraat 17a. Centraal staat het conceptwijkplan voor de Hengelose Es 2005-2008. Hierin staat het beleid van de gemeente en overige organisaties betekent voor de wijk.

Op de wijkmarkt vindt u een aantal kramen over verschillende thema's, zoals jeugd in de wijk, speelvoorzieningen, leefbaarheid, de stedenbouwkundige toekomst van de Hengelose Es Noord en verkeer. Niet alleen de gemeente, maar ook andere organisaties die actief zijn in uw wijk zijn op de wijkmarkt aanwezig. Bij de kramen kunt u vragen stellen over wat er nu precies gaat gebeuren en aangeven wat u hiervan vindt.

Ter inzage

Het conceptwijkplan Hengelose Es kunt u hier vinden. Ook ligt het ter inzage in het WijkServicePunt Hengelose Es, buurt- en speeltuinvereniging de Hengelose Es en het Noaberhoes. Ook vindt u het in de Gemeentewinkel en op de wijkwebsite www.hengelose-es.nl.

Verkiezing Kunstbank

In 2002 heeft de gemeente in de Hengelose Es een prijsvraag uitgeschreven. Winnend idee was een kunstbank met het thema 'tolerantie'. Drie Hengelose kunstenaars hebben opdracht gekregen een ontwerp te maken voor de bank, die op de hoek Leefsmastraat / Uitslagsweg komt te staan. Tijdens de wijkmarkt van 23 maart a.s. worden de drie ontwerpen gepresenteerd. De bewoners van de Hengelose Es bepalen welke kunstbank er uiteindelijk komt! Volgende week leest u in deze gemeentelijke advertentie meer over de kunstbank Hengelose Es! Annie M.G. Schmidt, Old Ruitenborgh 31. Op de agenda staan onder meer:
* Vaststellen leerplichtverslag 2003-2004 c.a.
* Presentatie Magneetschool
210 van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer: kamer 210 van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer: Bestemmingsplannen

Inspraak artikel 6a WRO

Het gemeentebestuur betrekt inwoners van de gemeente en de in de gemeente belanghebbende natuurlijke en rechtspersonen bij de voorbereiding van gemeentelijke ruimtelijke plannen of herziening daarvan. Op grond van artikel 150 van de Gemeentewet kunnen gedurende vier weken inspraakreacties bij de burgemeester en wethouders worden ingediend voor het volgende plan:

* nabij Deurningerstraat 225, het oprichten van een woonhuis Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan.
Inzien en zienswijzen

U kunt de desbetreffende stukken van 23 maart tot en met 19 april 2005 inzien bij de afdeling Bouwen van het Stadskantoor.Tijdens de inzagetermijn kunt u een schriftelijke inspraakreactie indienen bij burgemeester en wethouders.

Artikel 19 lid 1 WRO

De gemeenteraad heeft op 8 maart 2005 besloten toepassing te geven aan de artikel 19 lid 1 WRO procedure. Burgemeester en wethouders zijn van plan de verklaring van geen bezwaar aan te vragen bij Gedeputeerde Staten van Overijssel voor:

* de hoek Bornsestraat-Achterhoekse Molenweg, het oprichten van 6 woningen met bijbehorende garages

Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan.

Inzien en zienswijzen

U kunt de desbetreffende stukken van 23 maart tot en met 19 april 2005 inzien bij de afdeling Bouwen van het Stadskantoor. Tijdens de inzagetermijn kunt u een schriftelijke zienswijze indienen bij burgemeester en wethouders.

Bouwplannen

Aangevraagde vergunningen

* Berendinastraat 38, veranderen en vergroten woonhuis
* Cees Laseurstraat 4, veranderen en vergroten woonhuis
* Enschedesestraat 309, veranderen en vergroten woonhuis en oprichten 2 tuinmuren

* Merelweg 23, veranderen en vergroten woonhuis
* Odensestraat 19, veranderen en vergroten woonhuis
* Rijnstraat 62, plaatsen dakkapel

* Rika Hopperstraat 23, oprichten berging
* Oude Postweg 48, veranderen en vergroten woonhuis
* Nieuwstraat 59 en 61, veranderen gevel en plaatsen 3 reclameobjecten

* Tuindorpstraat 61, veranderen bedrijfshal in winkel en plaatsen gevelreclame

* Deurningerstraat 262, oprichten 2 bruggen op begraafplaats
* Hazenweg 25, veranderen en vergroten studiogebouw
* Pasmaatweg 10, veranderen bedrijfspand

* Koekoekweg 18, veranderen en vergroten jongerencentrum maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen in het Stadskantoor, telefoon (074) 245 96 52.
Voorgenomen vrijstellingen
Artikel 15 WRO
verlenen voor de volgende percelen.

* Grundelweg 43, veranderen en vergroten woonhuis
* Deldenerdijk 62, oprichten woonhuis
Deze vrijstellingsmogelijkheden zijn opgenomen in het geldend U kunt de desbetreffende stukken van 23 maart tot 6 april 2005 inzien Artikel 19 lid 3 WRO

* Simon Vestdijkstraat 64, veranderen en vergroten woonhuis
* Bongertsweg 17, veranderen en vergroten van een woonhuis
* Antillenstraat 32, veranderen en vergroten van een woonhuis De bouwplannen zijn in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan.
U kunt de desbetreffende stukken van 23 maart tot 20 april 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzage termijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Artikel 19 lid 2 WRO
Burgemeester en wethouders zijn in principe bereid vrijstelling te verlenen voor:

* Johan Buziaustraat 14, veranderen en vergroten van een schoolgebouw en oprichten van een fietsenberging. Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan maar Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een algemene verklaring van geen bezwaar afgegeven.
Inzien en zienswijzen
U kunt de desbetreffende stukken van 23 maart tot 20 april 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzage termijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Verleende vergunningen
Lichte bouwvergunningen

* Bornsestraat 154, veranderen en vergroten woonhuis
* Drilscholtenstraat 47, plaatsen kozijn

* Irisstraat 21, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker
* Johan Buziaustraat 27, veranderen en vergroten woonhuis
* Madridstraat 14, plaatsen dakkapel

* Münsterstraat 23, veranderen kozijn

* Peckedam 11, oprichten garage

* Piet Muyselaarstraat 15, veranderen en vergroten woonhuis
* Steve Bikostraat 7, oprichten berging
Reguliere bouwvergunningen

* Drienerstraat 51, veranderen en vergroten schoolgebouw
* Geerdinksweg 2, aanbrengen gevelbelettering
* Geerdinksweg 2, veranderen gevel en plaatsen geldautomaat
* Het Plein nabij nr. 50, oprichten brug over Bornsebeek
* Joseph Schumpeterstraat 2, oprichten bedrijfshal
* Kanaaldijk 12, veranderen en vergroten kleedruimte
* Kokerjuffer 2 t/m 18, oprichten 9 woonhuizen
* Pastoor Geertmanstraat 2, oprichten woonhuis
* Topaasstraat 46, oprichten bedrijfsruimte
* Tuindorpstraat 50, veranderen en vergroten woonhuis
* Wegtersweg 26, veranderen en vergroten showroom
* Wolfkaterweg 55 C, veranderen schuur
Sloopvergunning

- Deldenerdijk 62, slopen gedeelte van een woonhuis/berging Alle vergunningen zijn in week 10 verzonden. Voor de juiste datum van U kunt de desbetreffende stukken zes weken inzien bij de afdeling Bouwen. Wanneer u belanghebbende bent, kunt u -binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit aan de aanvrager- een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de Wet bodembescherming

Definitieve- herzieningsbeschikking

Burgemeester en wethouders hebben een definitieve- herzieningsbeschikking vastgesteld voor:

* Parelstraat 20, kadastraal sectie E, nr. 1992 en 1761 (art 39 Wet bodembescherming)

In deze definitieve- herzieningsbeschikking is ingestemd met het ingediende gewijzigde saneringsplan. Naar aanleiding van het inzien van de ontwerp- herzieningsbeschikking zijn geen zienswijzen ingediend, de definitieve- herzieningsbeschikking wijkt dan ook niet af van de ontwerp- herzieningsbeschikking.

Inzien en bezwaarschrift

U kunt de desbetreffende stukken van 23 maart tot en met 3 mei 2005 inzien bij de afdeling Bodem van het Stadskantoor (op werkdagen van 8.30 tot 13.00 uur en na telefonische afspraak ook buiten deze uren). Voor het inzien op andere tijden en voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Harms van de afdeling Bodem, telefoon (074) 245 91 09.

Wanneer u belanghebbende bent, kunt u -tijdens de inzagetermijn- een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten:
* naam en adres van de indiener

* de dagtekening

* een omschrijving van de vergunning waartegen het bezwaar is gericht

* de gronden van het bezwaar.

Burgemeester en wethouders zijn van plan:

* een revisievergunning (artikel 8.4, lid 1 Wet milieubeheer) te verlenen aan Electromach BV, Hamerstraat 4, 10, 18, 20 en 20a, voor een inrichting voor elektronische assemblage, opslag en verspaning

* een revisievergunning (art. 8.4, lid 1 Wet milieubeheer) te verlenen aan: Afmi Verspanende Industrie Bv, Lansinkesweg 30, voor een bedrijf voor machinale verspaning van metalen en kunststoffen U kunt de desbetreffende stukken van 23 maart tot en met 19 april 2005 wethouders. U kunt -schriftelijk en gelijktijdig met de bedenkingen- gedachten te wisselen en mondelinge bedenkingen in te dienen tijdens aanvrager wordt ook uitgenodigd. Tegen de beschikking kunt u later alleen beroep instellen als u bedenkingen hebt ingediend. Bij de bekendmaking van de beschikking wordt u hierover verder geïnformeerd.