Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoogeveen, 21 maart 2005

Kennisniveau in Hoogeveen krijgt impuls door samenwerking Alfa-college en bedrijfsleven

Onlangs is het project Innovatie en kennisoverdracht, een samenwerkingsverband van de gemeente Hoogeveen en het Alfa-college, van start gegaan. Dezen hebben samen met het regionale bedrijfsleven de handen ineengeslagen om het mbo-aanbod en de economische positie van de regio te versterken. Doel van het project is om met een aantal bedrijven kansen te genereren voor de regionale kennis- en economische structuur. Om zoveel mogelijk bedrijven in Hoogeveen en omgeving te betrekken bij de inhoud van het project vindt er op 23 maart a.s. een startbijeenkomst plaats onder de titel "Innovatie en kennisoverdracht in de regio Hoogeveen". De organisaties die deelnemen aan het participatieconvenant met de gemeente Hoogeveen en het Alfa-college zijn Ambrosius Transporten, Alescon, Betech, Brink Industrial, De Tamboer, Distrivers, DOC Kaas, STORK FOKKER AESP bv, Impress, Kamer van Koophandel, Kappa Twincorr, Kip Caravans, OTIB, NV RENDO, RUMA, Stork WorkSphere Noord en de brancheorganisaties VNO/NCW Noord, A&O, Hoogeveens Ondernemers Collectief, MKB Noord, O&O en OOM.

Al enige tijd heeft de regio rondom Hoogeveen te maken met een stilstand in haar kennisinfrastructuur. Er is sprake van een leegloop van hoog- en hoger opgeleiden en een toename van lager opgeleiden. De noodzaak om deze ontwikkeling te keren en aan het kennisniveau van de regio een impuls te geven is vooral de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan een regionaal gevestigde opleidingsstructuur die werknemers, deelnemers uit het mbo en werklozen uit de regio schoolt en aantrekkelijk maakt voor het bedrijfsleven.

Zich bewust van deze behoefte zijn de gemeente Hoogeveen en het Alfa-college de samenwerking met elkaar aangegaan om een netwerk op te zetten waarin het bedrijfsleven op een directe manier en themagewijs in contact treedt met dit regionaal opleidingencentrum. Het project wil zo een snijvlak creëren tussen onderwijs en bedrijfsleven om vraaggerichte en innovatieve opleidingsarrangementen tot stand te brengen. Dit gebeurt in de vorm van bijeenkomsten, waar telkens een actueel thema centraal staat en waaraan introducties en presentaties van gastsprekers worden gekoppeld. Uit iedere bijeenkomst vloeien zgn. 'kerngroepen' voort, waar vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het Alfa-college het thema uitdiepen en hierover met elkaar van gedachten wisselen. Het idee achter deze themagerelateerde kerngroepen is om een forum te hebben waarin onderzocht kan worden op welke manier de scholing van werknemers de bedrijfsvoering kan verbeteren.

Onderscheidend aan het netwerk en de daaruit voortvloeiende kerngroepen is de bijzondere opzet. Niet eerder is er op deze manier tussen overheid, bedrijfsleven en beroepsonderwijs samengewerkt. Daarnaast ontlenen de op te zetten opleidingen uit de samenwerking een toegevoegde waarde die zich kenmerkt door onderwijs dat het reguliere mbo-niveau overstijgt.

///////////

Noot voor de redactie,