Persbericht

NASDAQ bereidt zich voor op verdere groei met behulp van HP

Snelst groeiende aandelenbeurs ter wereld rekent op HP's Adaptive Enterprise-strategie voor zijn handelssystemen

UTRECHT, 21 maart 2005 - NASDAQ, de grootste elektronische aandelenbeurs ter wereld, heeft HP gekozen om zijn geïntegreerde systeem voor het weergeven en verhandelen van aandelen te upgraden. Dit driejarige contract is een voortzetting van de ruim 20 jaar oude relatie tussen beide ondernemingen.

Een continue beschikbaarheid van het handelssysteem en het vermogen om snel te reageren op sterk fluctuerende handelsvolumes zijn voor NASDAQ van kritisch belang. Met behulp van HP zal NASDAQ een reeks HP-oplossingen implementeren om een Adaptive Enterprise te bouwen, waarin IT en de zakelijke processen volledig zijn gesynchroniseerd. Dankzij zo'n Adaptive Enterprise kan NASDAQ direct inspelen op en profiteren van veran¬deringen. Het contract omvat onder andere de aanschaf van ruim 500 processors voor de HP NonStop servers van NASDAQ. Op deze servers draait HP OpenView beheersoftware, dat zorgt voor 24x7 beschikbaarheid en bewaking.

Daarnaast heeft HP Financial Services, de lease- en financierings¬maat¬schappij van HP, NASDAQ geholpen bij de financiering van de HP NonStop serverprocessors. Er is tevens voor gezorgd dat de kosten voor softwarelicenties en ondersteuning gedurende de looptijd van het contract gelijk blijven.

Telkens wanneer een lid van NASDAQ via het systeem een aandelen¬koers opvraagt of een order plaatst, wordt het verzoek via een HP NonStop-systeem doorgezet naar de juiste applicatie. Daarbij zorgen de HP NonStop servers en HP OpenView software ervoor dat de werklast actief en automatisch wordt verdeeld. Dit verschaft de NASDAQ de slagvaardigheid die nodig is om de bedrijfsdoelstellingen te behalen en het snel groeiende handelsvolume te verwerken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de dienstverlening.

Sinds 1982 draaien de belangrijkste applicaties van NASDAQ op HP NonStop servers, waaronder de toepassingen voor het elektronisch verhandelen van aandelen door grote institutionele beleggers. De NASDAQ bedient een markt die naar verwachting jaarlijks met 35 procent zal groeien, dankzij de toenemende online handel en een robuuste economie. Met behulp van HP's Adaptive Enterprise strategie kan NASDAQ zich snel blijven aanpassen aan de veranderende markt¬omstandigheden en is het bedrijf in staat om iedere aandelentransactie snel en efficiënt uit te voeren, ongeacht het handelsvolume.

Op een gemiddelde handelsdag verwerkt NASDAQ 7,5 miljoen koerswijzigingen, 4,2 miljoen handelsrapporten, 2,6 miljoen orders en 2,3 miljard aandelen. Daarbij kunnen de handelaren in Noord Amerika rekenen op een responsetijd van 1/50e seconde. Ruim 700 leden, uiteenlopend van kleine, onafhankelijke effectenhandelaren tot grote internationale handelshuizen, gebruiken het systeem van NASDAQ voor koersen, orders en transacties.

Naast de handelsoperaties vertrouwt de NASDAQ ook voor beveiligings-, rapportage-, vergelijkings- en schakelfuncties op HP NonStop servers, om ervoor te zorgen dat de innovatieve online handelsoperaties van de beurs vlekkeloos blijven draaien.

Verder voorziet HP OpenView Network Node Manager NASDAQ van bedrijfskritische netwerktools en informatie, bijvoorbeeld om snel potentiële netwerkproblemen op te sporen.

NASDAQ was ook een van de eerste gebruikers van het revolutionaire HP StorageWorks Information Storage System (RISS). Deze oplossing biedt lineaire schaalbaarheid zonder prestatieverlies, door de intelligente distributie van terabytes aan content over een netwerk van opslagcellen. Het RISS-systeem vormt de basis voor de overkoepelende strategie van NASDAQ voor het beheren van de levenscyclus van informatie. Hiermee is NASDAQ in staat om e-mail en voicemail op te slaan, te indexeren en snel op te zoeken, zoals wordt voorgeschreven door de SEC-regels.

Meer informatie over HP-oplossingen voor NonStop-servers is te vinden op www.hp.com/go/nonstop.

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. Over de laatste 4 kwartalen eindigend op 31 januari 2005, behaalde HP wereldwijd een omzet van $81,8 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl.

Contactpersonen voor
de redactie:

HP, Jos Baltes
030 222 33 44
jos.baltes@hp.com
of
H&K/MCS
Perlita Fränkel
023 562 82 08
perlitaf@monogram.nl

Hewlett-Packard Nederland
Orteliuslaan 1000
3528 BD Utrecht
www.hp.nl