VNG


Vermindering veiligheidsrisico's sociale werkvoorziening

De VNG gaat met de sector sociale werkvoorziening aan de slag om de veiligheidsrisico's in de sector terug te dringen. Zij doen dit door:

- Deelname aan het Programma Versterking Arbeidsveiligheid van het ministerie van SZW. Het gaat hierbij om verhoging van het veiligheidsbewustzijn en versterking van de veiligheidscultuur;
- Het organiseren van themabijeenkomsten, waarbij nader aandacht wordt besteed aan veiligheidsaspecten rondom de Arbowet (het huidige Arboconvenant richt zich alleen op vermindering van fysieke en psychosociale belasting);

- Het beschikbaar stellen van best practices van bedrijven die over een goed gewaarborgd veiligheidssysteem beschikken (bij twaalf door de Inspectie onderzochte bedrijven viel in het geheel niets op te merken).

De Arbeidsinspectie komt in haar rapport van het Inspectieproject sociale werkvoorziening 2003-2004 tot de conclusie dat niet alleen onveiligheid van machines een risico voor werknemers kan vormen, maar ook dat op zich veilige machines kunnen leiden tot onveilige situaties als gevolg van storingen, gebrek aan voldoende onderhoud, dan wel onvoldoende toezicht. De Arbeidsinspectie constateerde overtredingen bij machineveiligheid, toezicht, voorlichting en onderricht. Op deze terreinen zijn verbeteringen mogelijk. Administratieve verplichtingen in het kader van de Arbowet en veiligheid zijn over het algemeen goed geregeld.

De VNG neemt de conclusies van de Arbeidsinspectie serieus. Het rapport van de Arbeidsinspectie levert in de ogen van de VNG een positieve bijdrage aan een betere aanpak van de veiligheidsrisico's. Ook ondersteunt de VNG het belang van periodiek onderzoek naar de naleving van verplichtingen die voortvloeien uit de Arbowet.

Uit het rapport blijkt dat in de periode 2001-2003 het aantal meldingsplichtige ongevallen is afgenomen van 62 in 2001 naar twaalf in de eerste helft van 2003. Niettemin blijft dit reden tot zorg. De VNG stelt het dan ook op prijs dat de Arbeidsinspectie in gesprekken met individuele werkgevers in de sector nadere uitleg en toelichting heeft gegeven, waardoor verbeteringen in gang konden worden gezet.

Naast verbeteringen in de bedrijfsvoering om de veiligheidsrisico's te beperken zal, mede naar aanleiding van het rapport, in de komende discussie over de modernisering van de sociale werkvoorziening de vraag aan de orde moeten komen of het gewenst is dat voor de sw-doelgroep alle beschikbare werksoorten ook door iedere sw-werknemer gedaan moeten kunnen worden.

Den Haag, 21 maart 2005

21 mrt 05 17:30