Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DN. 2005/1122
datum: 21-03-2005
onderwerp: Werkgroep vergadering over RMS van de Internationale Walvisvaartcommissie

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

In antwoord op uw verzoek van 27 januari 2005, informeer ik u kort over de komende werkgroepvergadering omtrent een herzien beheerregime (RMS) van de Internationale Walvisvaartcommissie. Deze werkgroepvergadering wordt van 30 maart tot 1 april a.s. in Kopenhagen gehouden.

De komende vergadering betreft een tweede technische werkgroepvergadering waarin de diverse opties voor een herzien beheerregime nader worden verkend en technisch worden uitgewerkt. Het betreft de invulling van een besluit van de 55e IWC jaarvergadering in juli 2004 waarin is besloten om een werkgroep de opdracht te geven een voorstel uit te werken voor een herzien beheerregime. Over het verloop van de vorige werkgroepvergadering in Zweden heb ik u op 10 januari jl. bericht (TRC/2004/8755). Deze vergadering verliep in een constructieve sfeer waarbij voor de diverse onderdelen van een toekomstig beheerregime opties zijn vastgesteld voor nadere uitwerking.

De Nederlandse inzet bij de RMS-besprekingen richt zich opnieuw op het inperken c.q. stopzetten van de wetenschappelijke walvisvangst op een juridisch bindende wijze, bijvoorbeeld via een protocol tot wijziging van het Verdrag. Er moeten harde afspraken over de controle en toezicht op alle vormen van walvisvaart gemaakt worden om uitholling van het moratorium te voorkomen. Ook zijn goede afspraken over internationaal toezicht, sanctiemogelijkheden, kostenverdeling en het welzijn van groot belang voor Nederland.

Deze werkgroepvergadering zal naar verwachting een goed overzicht opleveren van de overblijvende knelpunten voor het RMS-systeem. Daarmee is een basis gelegd voor bespreking van dit onderwerp op de komende jaarvergadering van de IWC die in juni in Korea wordt gehouden. Ik zal u over de Nederlandse inzet voorafgaande aan deze vergadering nader informeren.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman