Het Nederlandse Rode Kruis

21 maart 2005
Rode Kruis houdt kennis op peil met wedstrijd Eerste Hulp

Verschillende hulpverleningsituaties werden nagebootst, waaronder een motorongeluk

Eerste hulp verlenen is een belangrijke taak van het Rode Kruis. Teams van Rode Kruisers testen hun kennis met een wedstrijd hulpverlenen. Naast de volwassenen deden er dit jaar maar liefst 23 teams van jongeren mee.

Samenwerken
De teams bestaan uit zes personen. Ze moeten samenwerken en telkens vier slachtoffers helpen met uiteenlopende verwondingen. In totaal zijn er zeven situaties nagebootst zoals een auto-ongeval en een uit de hand gelopen feestje. Ook worden de jongeren getest op hun theoretische kennis.

Deelnemers kregen ook punten voor het omgaan met de slachtoffers

De jury beoordeelt de kwaliteit van de Eerste Hulp. Zitten de verbandjes goed? Is de beademing goed verlopen? Maar ook de houding naar het slachtoffer, de samenwerking met het team en professionaliteit staan centraal. Het team met de meeste punten aan het einde van de dag wint de eerste prijs en krijgt een wisselbeker.

Dit jaar gingen de beker naar Kampen bij de volwassenen. De jeugdwedstrijden kennen verschillende categorieën. Hier waren Zoetermeer/Benthuizen/Bleiswijk A2, Nunspeet en Noord-West Beveland de winnaars.

Meer jongeren nodig
Het Rode Kruis ziet graag meer jongeren EHBO-er worden. Het is moeilijk jongeren te werven om EHBO-er te worden, vertelt Leo Stoker van Het Nederlandse Rode Kruis. Jongeren hebben drukke agenda´s: school, huiswerk, sport. Maar een EHBO-diploma is heel belangrijk. Behalve dat je in alledaagse situaties kunt helpen, wordt je vanaf je 16e ook ingezet bij concerten en sportwedstrijden!

Meer informatie:

* Eerste Hulp door het Nederlandse Rode Kruis
* ZOEK HET RODE KRUIS BIJ U IN DE BUURT