Gemeente Enschede

Gemeente start discussie over de toekomst van de Zuidlus

dinsdag 08-03-2005

De gemeente Enschede vindt dat de Zuidlus (Mooienhof) veiliger moet worden als verblijfsgebied. Op dit moment is de situatie niet veilig genoeg door de aanwezigheid van zowel automobilisten, fietsers, wandelaars en bussen; vooral ter hoogte van de toegang naar het H.J. van Heekplein ontstaan hierdoor onveilige situaties. Ook rijdt op de Zuidlus meer verkeer dan ooit de bedoeling was. In de Werkgroep Verkeer van het Binnenstadsoverleg worden de plannen hiervoor besproken.

De laatste jaren heeft de verkeerssituatie rond de Boulevard en het Van Heekplein grote veranderingen ondergaan met de herinrichting van het Van Heekplein en omgeving. Zo is de Zuidlus aangelegd en is er geen verbinding voor auto's tussen de Kuipersdijk en de Zuidlus. De huidige situatie is al een tijdje gereed; verkeerstellingen en observatie ter plekke tonen aan dat de huidige situatie niet wenselijk is vanuit het oogpunt van het verblijfsgebied en de verkeersveiligheid. Bij de laatste tellingen zijn 6.000 verkeersbewegingen (van auto's) geteld, terwijl de norm ooit was gesteld op 2.500 bewegingen.

De gemeente heeft nu diverse varianten geformuleerd voor de Zuidlus; van een nulvariant (situatie laten zoals het is, met enkele veiligheidsaanpassingen) tot het knippen van de Zuidlus, en diverse varianten daartussenin. Op 21 maart aanstaande worden de situatie van de Zuidlus en de varianten besproken in de Werkgroep Verkeer van het Binnenstadsoverleg, waarin ook bewoners en ondernemers uit de binnenstad zijn vertegenwoordigd.

Op basis van die discussie zal het college van B&W een voorstel maken, dat in het voorjaar wordt opengesteld voor een bredere discussie.


---