Dienstenbond CNV

Concept-voorstellen ABU CAO Uitzendkrachten
08-03-2005

Op 21 maart gaan de onderhandelingen van start voor vernieuwing van de ABU CAO voor de uitzendkrachten. Graag nodigen we u uit om uw wensen bij ons te melden. Als voorzet treft u de concept-voorstellen aan van de CNV Dienstenbond. Graag uw mening hierover en uw aanvullingen!

Voor deze onderhandelingen gaat het om de zogenaamde eenjarige bepalingen uit de ABU CAO voor Uitzendkrachten. Desondanks is het ook goed om terug te kijken naar de wijzigingen in het fasen systeem en de beloningsregels zoals die vorig jaar zijn ingevoerd. Graag zien wij uw reactieformulier of een e-mail met uw reactie uiterlijk op 17 maart 2005, 10.00 uur retour.

Fiscaal voordeel voor vakbondsleden. Hoe zat het ook alweer? Voor leden van de CNV Dienstenbond geldt sinds 29 maart 2004 de CAO-afspraak dat uitzendbureaus mee moeten werken aan gedeeltelijke teruggaaf van de vakbondscontributie. Dit is een fiscale regeling. De uitzendbureaus die aangesloten zijn bij de ABU moeten hieraan meewerken, als u daarom verzoekt. Deze CAO-afspraak geldt voor alsnog voor uitzendkrachten die werkzaam zijn op grond van een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd (fase B en C en ketencontract voor zover dat voor 29 maart al was aangegaan). De afspraak staat in de CAO onder protocol L.

Fiscaal voordeel. Hoe werkt dat?
Stel, u was al lid op 29 maart jl. U kunt dan over de periode april 2004 t/m februari 2005 een deel van de door u betaalde vakbondscontributie laten verrekenen met uw bruto-loon. Als u 11 maanden lang 13,22 heeft betaald (samen 145,42), krijgt u dit deel van uw bruto-loon in de eerstvolgende loonperiode netto betaald. Afhankelijk van uw belastingschijf voor loonbelasting /premie volksverzekeringen, loopt u voordeel op tot maximaal 75,61. Zie onderstaande tabel voor de schijven die de belastingdienst hanteerde vanaf 1 juli 2004. Schijf loon op jaarbasis loonbelasting/premie volksverzekeringen tot 65 jaar


1 t/m 16.265 33,70%
2 16.266 t/m 29.543 40,65%
3 29.544 t/m 50.652 42%
4 50.653 of meer 52%

Daarmee is het lidmaatschap minstens een derde goedkoper geworden en dat is mooi meegenomen. Om dit voordeel te behalen moet u twee acties ondernemen:

1. Opvragen van een bewijs van inschrijving + overzicht van de betaalde contributie. Dit wordt door ons kosteloos aan u verstrekt. U kunt dit formulier aanvragen via contributieservice@cnvdibo.nl of per post via CNV Dienstenbond, Postbus 3135, 2130 KC in Hoofddorp ter attentie van Mario Inguaggiato. U krijgt het formulier dan thuisgestuurd.
2. Vervolgens kunt u met dit formulier naar de vestiging van uw uitzendbureau. Zij vragen u een formulier te ondertekenen om bovenstaande uitbetaling van bruto-loon voor netto loon mogelijk te maken.

Het is goed om rekening te houden met de volgende zaken:
1. Het is een regeling waaraan u kunt deelnemen. Niets hoeft; het is niet verplicht.

2. De afspraak geldt alleen voor CNV-leden die zijn aangesloten bij de CNV Dienstenbond.

3. Uw pensioenopbouw loopt gewoon door.

4. Op jaarbasis bekeken zal uw grondslag voor eventuele uitkeringen tijdens ziekte of werkloosheid iets verminderen.
5. De afspraak geldt voor bureaus die zijn aangesloten bij de ABU vanaf 29 maart jl.

6. Ook uw werkgever heeft er voordeel van als u deze actie in gang zet. Uw werkgever draagt namelijk minder premie werknemersverzekeringen af.

Arbo-website voor flexkrachten
Als onderdeel van het Arboconvenant voor de uitzendbranche is onlangs een website voor uitzendkrachten gelanceerd; www.formulebeter.nl. De site is bedoeld om uitzendkrachten inzicht te geven in hun arbeidsomstandigheden, maar is ook handig voor ondernemingsraden. De website is opgezet in het kader van Formule Beter, de voorlichtingscampagne van het Arboconvenant Uitzendbranche.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer (023)5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl