PERSBERICHT

21 maart 2005

HALFJAARCIJFERS AFC AJAX NV PER 31 DECEMBER 2004

Ajax maakt winst.

Kerncijfers

· Ajax heeft over de eerste zes maanden van het boekjaar 2004/2005 een netto winst van Eur 5,9 miljoen geboekt.

· Het operationele resultaat bedraagt Eur 6,8 miljoen positief.
· Ajax realiseerde een positief saldo vergoedingssommen van Eur 1,8 miljoen. Dit saldo vergoedingssommen bestaat uit de afschrijvingen vergoedingssommen van Eur 8,6 miljoen en uit het resultaat vergoedingssommen van Eur 10,4 miljoen.
· De netto omzet is Eur 38,9 miljoen.

· De totale bedrijfskosten zijn Eur 32,1 miljoen.
· De belastinglast op het positieve resultaat bedraagt Eur 3,0 miljoen.
· Het groepsvermogen bedraagt Eur 78,6 miljoen en komt op 61,5% van het balanstotaal. De analyses en het volgende financieel overzicht hebben betrekking op de periode van 1 juli 2004 tot en met 31 december 2004 en worden vergeleken met de periode 1 juli 2003 tot en met 31 december 2003.
Financieel overzicht

1-7-2004/ 1-7-2003/ 31-12-2004 31-12-2003 (x Eur 1 miljoen)
Netto omzet 38,9 39,4 Bedrijfslasten -32,1 -30,2 Bedrijfsresultaat vóór afschrijving en
resultaat vergoedingssommen 6,8 9,2 Afschrijving vergoedingssommen -8,6 -8,0 Resultaat vergoedingssommen 10,4 23,7 Overige baten, lasten en belastingen -2,8 -7,4 Aandeel derden 0,1 0,1 Resultaat na belastingen 5,9 17,6 Aantal aandelen per 31 december 18.333.333 18.333.333 Resultaat per aandeel +0,32 +0,96 De halfjaarcijfers zijn niet door de externe accountant gecontroleerd.
---

Omzet

Voetbal
De voetbalomzet is gedaald met Eur 0,7 miljoen, procentueel een daling van 3,6 %. De belangrijkste oorzaken zijn:

· Recettes competitie, nationale beker en vriendschappelijke wedstrijden Deze recettes zijn gedaald met Eur 0,4 miljoen. De losse kaartverkoop van de 8 gespeelde thuiswedstrijden in de competitie, conform vorig seizoen, heeft een daling gekend van Eur 0,1 miljoen. Deze werd veroorzaakt door minder verkochte kaarten in het uitvak en door beperkingen in de vrije verkoop rondom risicowedstrijden. In de Amstelcup heeft Ajax de eerste seizoenshelft nog geen wedstrijd gespeeld. Hierdoor is deze omzet gedaald met Eur 0,2 miljoen, aangezien het seizoen ervoor wel een bekerwedstrijd tegen NAC is gespeeld.
De recettes uit vriendschappelijke wedstrijden zijn met Eur 0,1 miljoen afgenomen voornamelijk door een achtergebleven verkoop van kaartjes voor het Amsterdam Tournament.
· Recettes Europa Cup
De recettes Europa Cup kenden een daling van Eur 0,4 miljoen. In het voorgaande boekjaar is de kwalificatie wedstrijd voor de UEFA Champions League tegen Grazer AK verantwoord met een omzet van Eur 0,7 miljoen. Daarnaast kende Ajax in de Champions League 2004/2005 gerenommeerde tegenstanders waardoor de omzet met Eur 0,3 miljoen kon stijgen.
· Premies Europa Cup
De opbrengsten uit de resultaatpremies Europa Cup zijn gedaald met Eur 0,2 miljoen. De plaatsingspremie bedroeg Eur 1,6 miljoen, premies pouleronde Eur 2,4 miljoen en de slotuitkering was Eur 0,2 miljoen.

· Seizoenkaarten
De eerste helft van het seizoen 2004/2005 zijn er in Amsterdam 38.864 seizoenkaarten verstrekt tegen 39.523 in het eerste halfjaar van 2003/2004. Een daling van 659 stuks, die door prijsaanpassing geen effect op de omzet had.

· Business-seats en skyboxen
De inkomsten uit verkochte business-seats en skyboxplaatsen zijn gestegen met Eur 0,1 miljoen door het doorberekenen van de prijsinflatie.
In totaal komt het aantal uitgegeven jaarkaarten op meer dan 41.500 stuks.
· Indirecte wedstrijdbaten
Hier zijn de opbrengsten uit de verhuur van spelers opgenomen alsmede de vergoeding voor het ter beschikking stellen van spelers voor het Nederlands elftal. De omzet is gelijk gebleven aan de Eur 0,7 miljoen van het eerste halfjaar van 2003/2004. Sponsoring
De sponsoringomzet bestaat uit inkomsten uit reclamebaten, bedrijfssponsoring en overige baten en is in dit halfjaar toegenomen met Eur 0,5 miljoen.
De totale reclame-inkomsten zijn gelijk gebleven. Sponsoring door bedrijven is in Nederland toegenomen met Eur 0,3 miljoen door verhogingen uit bestaande sponsorcontracten. Ajax Cape Town verloor zijn hoofdsponsor van Eur 0,4 miljoen. In de overige baten is onder meer de te verwachten verzekeringsuitkering voor de brand in het supportershome opgenomen. Televisie
De televisie-inkomsten bestaan uit televisie en internet inkomsten en zijn gedaald met Eur 0,3 miljoen. De verdeling van de baten uit media gelden in ECV verband zijn de oorzaak van deze daling.
---

Merchandising
De omzet uit merchandising is licht gedaald met Eur 0,1 miljoen als gevolg van lagere gerealiseerde opbrengsten uit mailordering. Voor de omzet van het gehele jaar staat hier een garantie van de partner tegenover die deze daling naar verwachting zal neutraliseren. De omzet van de Ajax Fanshop in de ArenA is Eur 1,3 miljoen gebleven.
Bedrijfslasten
Kostprijs verkopen
De kostprijs van de verkopen is tevens nagenoeg gelijk gebleven. Lonen, salarissen en sociale lasten
Deze post is in totaal met Eur 0,4 miljoen gestegen naar Eur 16,6 miljoen. De salarissen zijn gestegen met Eur 1,1 miljoen door het openbreken en verbeteren van contracten met spelers en technische staf, indexering van het salarisniveau en salarisverbeteringen. De premies van de spelers zijn afgenomen met Eur 0,7 miljoen door de prestaties van het eerste elftal en het aantal gespeelde wedstrijden. Het aantal arbeidsplaatsen is met 5 fte's afgenomen. Het totaal aantal fte's binnenland bedraagt nu 178.
Afschrijvingen
De afschrijvingen zijn toegenomen met Eur 0,3 miljoen voornamelijk door een additionele afschrijvingslast als gevolg van het afbranden van het supportershome. Overige bedrijfskosten
De totale overige bedrijfskosten zijn met Eur 1,1 miljoen toegenomen naar Eur 12,7 miljoen. De belangrijkste onderdelen van de overige bedrijfslasten zijn:
· Overige personeelskosten: hierin is de premie opgenomen voor de verzekering ter dekking van het risico van arbeidsongeschiktheid van bepaalde spelers. De dekking bestaat uit de boekwaarde alsmede de door te betalen salariskosten.

· Wedstrijdkosten: stijging van Eur 0,1 miljoen; doordat hierin mede begrepen is dat Ajax dit seizoen 3 spelers op huurbasis aangetrokken heeft: Gaston Sangoy, Sebastian Rusculleda en Filipe Kasmirski.

· Huisvestingskosten: de huur van de ArenA is gelijk gebleven.
· Beheer en administratie: stijging van Eur 0,1 miljoen door het leasen van een nieuw computersysteem voor de kantoorautomatisering.
· Bijzondere baten: vorig halfjaar was sprake van een buitengewone vrijval van een voorziening van Eur 0,9 miljoen.
Vergoedingssommen
De afschrijvingen op vergoedingssommen zijn toegenomen met Eur 0,7 miljoen met name door het vertrek van Wesley Sonck en Tom Soetaers, hetgeen tot versneld afschrijven heeft geleid, en het aantrekken van Mauro Rosales.
Het resultaat vergoedingssommen bedraagt Eur 10,4 miljoen en betreft het positieve netto resultaat van de transfers van Zlatan Ibrahimovic en Petri Pasanen. Het netto resultaat bestaat uit het bedrag van de opbrengst uit transfervergoeding, verminderd met de boekwaarde van de betreffende speler.
---

Overige baten, lasten en belastingen

Deze post kende een mutatie van Eur 4,7 miljoen. Dit wordt veroorzaakt door de belasting op het resultaat. Als gevolg van het positieve resultaat heeft Ajax in 2004/2005 een belastinglast van Eur 3,0 miljoen. In 2003/2004 was sprake van een belastinglast van Eur 7,7 miljoen. Er zijn - zoals bekend - door de Belastingdienst aan Ajax naheffingsaanslagen opgelegd ten bedrage van in totaal Eur 5.8 miljoen, vermeerderd met naheffingsrente. De Belastingdienst is van mening dat Ajax, in het kader van de transfers van Laudrup en Arveladze in 1997, betalingen heeft gedaan die de club had moeten aanmerken als loonbetalingen. In verband daarmee heeft tevens een strafrechtelijk onderzoek plaatsgevonden; het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen om Ajax al of niet te vervolgen. Ajax betwist het standpunt van de Belastingdienst én van het Openbaar Ministerie. De naheffingsaanslagen en het strafrechtelijk onderzoek hebben niet geleid tot een aanpassing van de cijfers.
Balans
In de vergelijkende balanscijfers is de opstelling per 30 juni 2004 gehanteerd. Hierdoor spelen seizoensinvloeden een rol in de vergelijking.
De boekwaarde van de vergoedingssommen is toegenomen met Eur 2,3 miljoen, door investeringen in spelers. De kortlopende vorderingen zijn met Eur 13,5 miljoen toegenomen door vorderingen uit spelerstransfers.
Voor een verklaring van de mutaties in de liquide middelen wordt verwezen naar het in de bijlage toegevoegde kasstroomoverzicht.
Na toevoeging van het resultaat maakt het eigen vermogen 61,5 % uit van het balanstotaal. Het verloop van het eigen vermogen is tevens in de bijlagen opgenomen. De kortlopende schuldpositie kent een toename van Eur 16,3 miljoen naar Eur 42,4 miljoen. Dit komt door de gestegen post handelscrediteuren en te betalen transferkosten. Buitenlandse deelneming en buitengewoon resultaat
Ajax Cape Town Ltd., waarin Ajax een belang heeft van 51 %, is geheel in de geconsolideerde cijfers opgenomen en kent de volgende kerncijfers. De omzet bedroeg Eur 0,5 miljoen. Hiervan is Eur 0,4 miljoen uit sponsoring voortgekomen en het restant uit kaartverkoop, televisiebaten en merchandising. Binnen de kosten vormen de lonen en salarissen met Eur 0,4 miljoen en wedstrijdkosten met Eur 0,1 miljoen de belangrijke posten. Het netto resultaat bedraagt Eur 0,1 miljoen negatief. Het eigen vermogen bedraagt op 31 december 2004 Eur 1,4 miljoen positief. Verwachtingen
Algemeen
De resultaten over het eerste halfjaar van 2004/2005 rechtvaardigen wederom de verwachting dat dit boekjaar zowel met een operationele als met een totale netto winst zal worden afgesloten. Het resultaat zal in de tweede seizoenshelft onder druk komen te staan door het ontbreken van Champions League voetbal. De opbrengst uit de recettes voor de nationale competitie en een UEFA Cup wedstrijd zijn niet van voldoende omvang om het gerealiseerde operationele resultaat bij de huidige kostenstructuur op het niveau van het eerste halfjaar te handhaven. Zonder verdere positieve transferresultaten zal na het tweede halfjaar het netto resultaat gedaald zijn. Indien Ajax erin slaagt zich dit seizoen te plaatsen voor het UEFA Champions League toernooi 2005/2006 (hetzij door kampioen van Nederland te worden, hetzij via de plaats die recht geeft op deelname aan de voorronde) dan bestaat de verwachting dat het volgende boekjaar wordt afgesloten met een positief operationeel resultaat. Bij deelname aan het toernooi om de UEFA Cup bestaat de
---

verwachting op een break-even operationeel resultaat. De ontwikkelingen op de transfermarkt zullen bepalend zijn om wederom een totale netto winst in 2005/2006 te kunnen vaststellen. Technisch beleid
In het eerste halfjaar van 2004/2005 heeft Louis van Gaal ontslag genomen als technisch directeur. Na afloop van dat halfjaar vertrok Ronald Koeman, na de Europese uitschakeling, en is Danny Blind aangesteld als hoofdtrainer.
Aan het begin van het seizoen is rechtsbuiten Mauro Rosales aangetrokken. In de winterstop heeft Ajax de Griekse spits Angelos Charisteas overgenomen van Werder Bremen. De Belgische spits Wesley Sonck is verhuurd aan Borussia Mönchengladbach en zal, bij speelgerechtigheid van deze club voor de Bundesliga in 2005/2006, definitief overgaan. Verder zijn de afgelopen periode de contracten met drie spelers opengebroken en verbeterd; dit betreft Maxwell, Daniël de Ridder en Hatem Trabelsi. Binnenkort moet Ajax een beslissing nemen over de Ajacieden die op het moment op huurbasis aan onze club verbonden zijn; te weten Sebastian Rusculleda, Filipe Kasmirski en Gaston Sangoy. Tenslotte bieden zich dit seizoen ook weer nieuwe `eigen' talenten aan. Daarbij wijzen we op de doorbraak van Ryan Babel en het debuut van Rasmus Lindgren en Hedwiges Maduro. Supporters
Succes komt niet altijd vanzelfsprekend. Maar Ajax doet er alles aan om, als een echte Amsterdamse club, onderscheidend voetbal te spelen met behoud van continuïteit en identiteit voor al onze fans. Ajax voert dan ook op constructieve wijze overleg met vele supportersgroeperingen. De onderwerpen van gesprek zijn bijvoorbeeld de ArenA faciliteiten, het Ajax-logo en de Ajax- uitstraling alsmede de veiligheid en het comfort van het bezoeken van Ajax-wedstrijden. Recent is de bouw van nieuwe roltrappen in de ArenA gestart om zo het stadion nog beter toegankelijk te maken. Helaas is op 30 januari 2005 het supportershome afgebrand. Met man en macht is gewerkt aan een alternatieve accommodatie en deze is gevonden in een tent aan de zuid zijde van het ArenA stadion. Ajax wil volgend seizoen een nieuw supportershome gaan neerzetten op dezelfde locatie als waar het oorspronkelijke home zich bevond.
Per 31 december 2004 zijn meer dan 41.500 jaarkaarten verkocht. Zoveel trouwe supporters zijn een belangrijke graadmeter voor de continuïteit Ajax. Amsterdam, 21 maart 2005
Bijlagen: Geconsolideerde balans
Geconsolideerde winst- en verliesrekening Geconsolideerd kasstroomoverzicht
Mutatieoverzicht eigen vermogen
Toelichting op de netto omzet en de overige bedrijfskosten Gesegmenteerd resultaat na belastingen
---


---- --