Wereld Natuur Fonds Nederland

Schoon water nodig voor bedreigde rivierdolfijnen

Rivierdolfijnen in Azië worden direct met uitsterven bedreigd. De grootste dreiging komt van watervervuiling veroorzaakt industrie en landbouw. Verder beperken stuwdammen het leefgebied van deze dieren en raken ze frequent verstrikt in de netten van vissers. Het Wereld Natuur Fonds roept overheden en lokale gemeenschappen daarom op om de waterkwaliteit en het leefgebied van deze dolfijnen te verbeteren. De oproep komt daags voor Wereld Water Dag op 22 maart.

Volgens de internationale natuurbeschermingsorganisatie is de kritieke situatie van de dolfijnen eens te meer verontrustend, omdat de dieren een belangrijke indicator zijn voor de gezondheid van de rivier en de beschikbaarheid van schoon water voor de mensen die langs de oevers wonen.

Er zijn vier dolfijnensoorten die alleen in zoet water kunnen leven. Vooral de Yangtze-rivierdolfijn die in China's grootste rivier de Yangtze leeft, is ernstig bedreigd. Hiervan zijn nog slechts 13 exemplaren over. Maar ook de Ganges-rivierdolfijn heeft het zeer moeilijk. Van deze soort zijn er minder dan 2000. Deze dolfijn leeft in rivieren in Nepal, India en Bangladesh. Van de Indus-dolfijn in Pakistan zijn er 1100 exemplaren.

De bedreigde dolfijnen zwemmen in de meest dichtbevolkte rivierbekkens ter wereld, waar in totaal een tiende van de wereldbevolking leeft. "Rivierdolfijnen zijn de bewakers van het water", aldus een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds. "Hoge concentraties giftige stoffen die in deze dieren zijn gevonden, zijn een duidelijk signaal voor de slechte waterkwaliteit. Schoon water is niet alleen van levensbelang voor de dolfijnen, maar ook voor de lokale bevolking".

Het Wereld Natuur Fonds werkt samen met bedrijven en bewoners langs de Ganges, Yangtze en de Indus om de situatie voor de rivierdolfijnen te verbeteren. Zo moedigt de natuurbeschermingsorganisatie mensen aan om de rivier niet te vervuilen met overtollige schoonmaakmiddelen en meststoffen. In de Ganges is over een bepaald traject van 164 km dank zij een dergelijke initiatief het aantal dolfijnen al toegenomen van 22 naar 42. Het Wereld Natuur Fonds roept overheden, bevolking en investeerders op om gebieden met een hoge biodiversiteit te beschermen. Schoon water is zowel goed voor de natuur als voor de mens.

///////////////////
Meer informatie:

Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, 030-6937374, 06-21 548 657. Lisa Hadeed, communicatiemanager WWF International, 0041 22 364 9030 (Engelstalig)

Foto's die het persbericht illustreren staan op:
https://intranet.panda.org/photos/albums/ext/index.cfm?action=list&alid=368

Op aanvraag beschikbaar: factsheet en rechtenvrije Engelstalige achtergrondverhalen. Meer informatie is ook te vinden op: www.panda.org/freshwater en www.panda.org/species.


-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist