Socialistische Partij

Bekijk de oproep!

SP: stel grondwetsherziening burgemeester uit

20-03-2005 * De onduidelijkheid over de toekomst van de nieuwe burgemeester is groot. Dinsdag besluit de Eerste Kamer of de oude burgemeester uit de grondwet wordt gehaald. SP-senator Ronald van Raak pleit voor uitstel van de stemming.

De gekozen burgemeester had een feestelijke verbetering moeten worden van de lokale democratie, maar eindigt naar het zich laat aanzien in een bestuurlijke kater. De burgemeestersvoorstellen van De Graaf hebben veel kritiek gekregen. Onduidelijk is of deze plannen ongeschonden door de Tweede Kamer komen. De SP-fractie in de Eerste Kamer zal minister De Graaf dinsdag voorstellen om de deconstitutionalisering van de oude burgmeester uit te stellen totdat de Tweede Kamer duidelijkheid kan geven over de nieuwe burgemeester.

Ronald van Raak Van Raak: "De Graaf lijkt op een jonge pink, een eenjarige koe, die gebiologeerd door het groene gras de gevaarlijke sloten over het hoofd ziet. Op dit moment wordt niet zorgvuldig genoeg omgegaan met de grondwet, zoals het voorzitterschap van de gemeenteraad, en blijft te veel onduidelijkheid bestaan over de positie en de bevoegdheden van de burgemeester, bijvoorbeeld op het gebied van orde en veiligheid. We eindigen wellicht toch met lokale potentaatjes, om de minister te citeren, of met bestuurlijke watjes, waar niemand op zit te wachten, of met geruzie tussen twee kapiteins op één schip, de gemeenteraad en de burgemeester. Daar zullen de burgers ons niet dankbaar voor zijn. Het is de taak van de Eerste Kamer om te bekijken wat de consequenties zijn van wetgeving. Het is naar onze opvatting niet verantwoord om, nu gemeenten zo hard bezig zijn met de dualisering, nu zoveel gedebatteerd wordt over hervorming van de lokale democratie, nu er zoveel kritiek komt van direct betrokkenen, de minister nú vrij baan te geven."

Op dit moment voeren CDA, VVD en D66 geheim overleg over de nieuwe burgemeester. De SP-fractie wil dit debat in alle openheid voeren en de burgemeester vervolgens onderwerp maken van verkiezingen, om te beginnen de raadsverkiezingen van voorjaar 2006. Pas als dat debat is gevoerd en een gekozen burgemeester naar voren komt die de steun heeft van een groot deel van de kiezers en gekozenen, is volgens de SP-fractie de tijd aangebroken om de grondwet te veranderen.