Ingezonden persbericht


Voedingscentrum introduceert lespakket VMBO: 'Borstvoeding; dáár zijn ze voor!'

Den Haag, 21 maart 2005 - VMBO docenten verzorging ontvangen deze week het nieuwe lespakket 'Borstvoeding; dáár zijn ze voor!'. Met deze lesmodule wil het Voedingscentrum leerlingen bewust maken van het belang van borstvoeding, met als doel gezondheidswinst in de nabije toekomst. De jongeren van nu zijn immers de ouders van morgen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het percentage moeders dat begint met borstvoeding bij lager opgeleiden minder is dan bij vrouwen met een hogere opleiding. Het Voedingscentrum heeft dit lespakket ontwikkeld in het kader van de campagne 'Borstvoeding verdient tijd', die in opdracht van het ministerie van VWS wordt uitgevoerd.

Het lespakket over borstvoeding besteedt aandacht aan de gezondheidseffecten van borstvoeding voor kind en moeder, maar legt ook uit hoe het 'productieproces' van moedermelk werkt. Daarnaast wil de module leerlingen bewust maken van hun eigen houding ten aanzien van het (zien) geven van borstvoeding aan de hand van een gestructureerd discussiespel. Het niveau van de teksten is nadrukkelijk afgestemd op het taalgebruik en de leefwereld van de VMBO leerling. Een voorbeeld uit de kennisles: "Borsten. Je ziet ze overal. In videoclips en reclames spelen ze een belangrijke rol. Mensen (en vooral mannen) kijken daar nou eenmaal graag naar, 'Shake that body...'. Maar wat mensen wel eens vergeten is dat de belangrijkste functie van borsten niet is om er naar te kijken (of te voelen), maar dat borsten vooral de functie hebben om baby's te kunnen voeden." Campagne 'Borstvoeding verdient tijd'
Borstvoeding bevordert een gezonde groei en ontwikkeling en heeft positieve gevolgen voor zowel kind als moeder. Gezien de positieve effecten raadt de WHO aan om tenminste zes maanden borstvoeding te geven. In Nederland krijgen kinderen echter gemiddeld twee maanden borstvoeding. Kinderen en moeder profiteren zo niet optimaal van de voordelen van borstvoeding. In oktober 2002 is daarom de campagne 'Borstvoeding verdient tijd' van start gegaan om te stimuleren dat meer vrouwen langer borstvoeding geven. Sinds 2002 is er een breed scala aan activiteiten ontwikkeld. Het lespakket voor VMBO-leerlingen: 'Borstvoeding; dáár zijn ze voor!' is het nieuwste project.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezond en veilig eten.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

----------
Noot voor de redactie/