Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-035

Brussel, 20 maart 2005

Ministers van Financiën eens over herziening Pact

De ministers van Financiën van de 25 EU-landen hebben een akkoord bereikt over aanpassingen in het Stabiliteitspact. Naar het oordeel van minister Zalm is met de aanpassingen een goed evenwicht bereikt tussen aanscherpingen in goede tijden en meer flexibiliteit in slechte economische tijden. De Europese regeringsleiders zullen het akkoord nog bekrachtigen tijdens de Europese Raad van 22 en 23 maart.

Belangrijkste aanscherpingen zijn de afspraak dat landen in goede economische tijden meer moeten sparen om in mindere tijden te voorkomen dat overheidstekorten uit de hand lopen. Verder blijft een op regels gebaseerd systeem gelden met een versterkte rol van de Commissie. Er worden geen uitgaven buiten beschouwing gelaten in de berekening van een tekort. Er komt een grotere nadruk op de schuld van een land en op het terugdringen ervan als deze boven de 60% is. Eenmalige maatregelen zullen niet meer meetellen bij de berekening van het structurele saldo van een land.

Belangrijkste versoepeling is dat niet ieder land meer naar 'close to balance or in surplus' hoeft te streven, maar dat landen met een lage schuld zich op een tekort op middellange termijn van maximaal 1% mogen richten. Voor landen met een hoge schuld blijft 0% of een overschot overigens de doelstelling. Ook kan een land bij een kleine en tijdelijke overschrijding van de 3% onder voorwaarden buiten de tekortprocedure blijven als er sprake is van negatieve groei (was: een negatieve groei van -2%) en kan een land onder bijzondere omstandigheden een jaar extra krijgen om een buitensporig tekort te corrigeren. Voor Duitsland is een impliciete verwijzing opgenomen naar de hereniging, maar voor deze 'relevante factor' geldt, net als voor andere factoren, dat die slechts kan worden aangeroepen als er sprake is van een kleine en tijdelijke overschrijding van de 3%.

Voor meer informatie, zie Akkoord over herziening van het Stabiliteitspact.