Gemeente Enschede

Tekeningen Tsunami slachtoffertjes in bibliotheek Enschede

maandag 21-03-2005

In de Openbare Bibliotheek van Enschede is vanaf vandaag een unieke collectie van meer dan honderd tekeningen te zien die zijn gemaakt door slachtoffertjes van de Tsunami uit Sri Lanka. Schoolkinderen uit Ambalantota en Hambantota hebben deze gemaakt als dank voor een overweldigende verrassing die ze uit naam van Nederlandse schoolkinderen hebben gekregen. In hun dankbaarheid hebben ze hun uiterste best gedaan om de mooiste tekening van hun leven te maken.

Omdat veel kinderen bovendien hun Tsunami ervaring als onderwerp hebben gekozen, is een unieke collectie tekeningen ontstaan, die voor het eerst een beeld geeft van hetgeen de kinderen daar allemaal hebben meegemaakt. Om de bevolking van Enschede, die zelf ook een zware ramp moest verwerken, en anderen in de gelegenheid te stellen deze unieke tekeningen te bekijken, is in de Openbare Bibliotheek van Enschede deze expositie ingericht.

Kinderen zullen uit deze tekeningen de mooiste, de gevoeligste en de tekening uitzoeken die het best de Tsunami ervaring heeft uitgedrukt. Uit elke categorie gaan de 10 beste tekeningen (de originele) terug naar Sri Lanka. Daar zullen ze worden geëxposeerd samen met een selectie uit de antwoordtekeningen die nu door Nederlandse schoolkinderen worden/zijn gemaakt (klik hier voor de scholen).

Kids4kids happening

Woensdag 23 maart zal er 's middags vanaf 2 uur een Kids4kids happening worden georganiseerd. Er is Sri Lankees snoepgoed, een kleine tentoonstelling over Sri Lanka. De kinderen kunnen video's zien van Sri Lanka en de actie en daarover vragen stellen, de tekeningen beoordelen en het allerbelangrijkste natuurlijk ideeën aandragen hoe we de kinderen daar op een leuke manier kunnen (blijven) verrassen.Om 17.00 uur komt de wethouder Eric Helder van onderwijs de keuze van de Nederlandse kinderen bekijken. Afdrukken van de 3 beste tekeningen zullen dan aan hem worden aangeboden. Hij zal ook de tekeningen voor de Minister van Onderwijs in ontvangst nemen. De kinderen die mee hebben gedaan aan de beoordeling mogen uiteraard zelf ook hun favoriete tekening uitzoeken.

Bestemming donaties

Vrijwel al het geld dat bij Kids4kids binnen komt, wordt besteed aan "hardware". Spullen om de kinderen blij te maken, weer aan het tekenen, spelen en sporten te krijgen en om scholen beter uit te rusten. Het zijn vooral vrijwilligers die in Sri Lanka de kinderen van Nederland helpen die hun leeftijdgenootjes de helpende hand willen bieden. Kids4kids heeft laten zien uiterst doelmatig om te kunnen gaan met het geld van de kinderen (en de volwassenen die hen helpen) en zal op dezelfde manier hiermee doorgaan. Niet met een vooraf tot in detail vastgesteld bestedingsplan, maar innovatief door optimaal in te spelen op de omstandigheden en behoeftes ter plaatse en steeds op zoek om het concept van het verrassingseffect verder te verbeteren. Kids4kids wil aan de zeer slechte ervaring van de Tsunami een zeer blijde ervaring koppelen in de hoop dat iedere keer wanneer de slechte ervaring bovenkomt, ook de positieve ervaringen mee naar bovenkomen waardoor depressies minder lang zullen duren en minder diep zullen zijn. Daarom is het van belang in de omgeving van deze kinderen de tekenen van deze positieve ervaringen in beeld te brengen en te houden. Daarin spelen de tekeningen en foto's van Nederlandse kinderen een belangrijke rol.


---