VNG

VNG ondersteunt gemeenteraden bij Wet Werk en Bijstand

VNG ondersteunt gemeenteraden bij Wet Werk en Bijstand

De VNG heeft speciale instrumenten ontwikkeld om gemeenteraadsleden te ondersteunen bij hun kaderstellende en controlerende taak in de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB). Met de Werk, Inkomen en Zorg Navigator (WIZ Navigator) kunnen gemeenteraadsleden een 'rapport' opstellen, waarbij in één oogopslag te zien is hoe hun gemeente heeft gepresteerd op het beleidsterrein. Een tweede instrument dat de VNG speciaal voor raadsleden heeft ontwikkeld is de Handreiking Raadsconferenties. Hierin wordt uiteengezet hoe raadsleden via raadsconferenties burgers kunnen betrekken bij het opstellen, maar ook bij het controleren van het gemeentelijke beleid.

Naast deze recente initiatieven loopt al enige tijd de WWB Benchmark, waarin gemeenten hun prestaties op het gebied van werk, inkomen en zorg kunnen vergelijken met de prestaties van andere gemeenten. Voor gemeenten die nog niet aan de benchmark deelnemen, maar wel benieuwd zijn hoe prestatievergelijking tussen gemeenten kan helpen bij de verbetering van het eigen beleid, is door het ministerie van SZW de kernkaart ontwikkeld. Met deze kernkaart kunnen gemeenten hun kerngetallen vergelijken met die van andere gemeenten.

De VNG organiseert vanaf 23 maart twaalf avondbijeenkomsten voor gemeenteraadsleden over de controlerende taak van de raad. Tijdens deze bijeenkomsten wordt ingegaan op de vraag hoe raadsleden kunnen controleren of de gestelde kaders leiden tot de gewenste resultaten in de uitvoering. De bovengenoemde instrumenten worden tijdens deze bijeenkomsten gepresenteerd. De eerste bijeenkomst wordt geopend door staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en de heer P.M.M. Heijnen, lid van de commissie SZW van de VNG en wethouder in Den Haag.