FNV KIEM

Europese vakbonden demonsteren in Brussel
"Bolkestein is vertrokken, nu zijn richtlijn nog!". FNV-voorzitter Lodewijk de Waal was zaterdag glashelder tegen de 50.000 betogers bij de demonstratie van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) in Brussel. Vanuit Nederland waren ruim 3000 mensen aanwezig die met 75 FNV-bussen vanuit het hele land waren afgereisd.

Inzet van de demonstratie was een signaal aan de leiders van de Europese Unie die de komende dagen in Brussel bijeen zijn. De Europese vakbeweging dringt niet alleen aan op meer werk en een socialer Europa. Zij verwijst ook de diensten- of Bolkesteinrichtlijn naar de prullenbak, of wil tenminste een zeer forse bijstelling.

Vice-voorzitter Agnes Jongerius, ook per bus naar Brussel gekomen: De concept-richtlijn is niet alleen onduidelijk, we hebben weinig vertrouwen in de naleving. Als we niet uitkijken halen we een Paard van Troje binnen. Kijk maar naar wat er gebeurt met de detacheringrichtlijn en de liberalisering van het uitzendwezen. In de bouw worden veel Polen niet betaald volgens de Nederlandse CAO, omdat de Arbeidsinspectie er niet genoeg bovenop zit. En onlangs werd bekend dat naar schatting tweederde van de uitzendbureautjes die hier opereren malafide is. Dat soort uitwassen bergt de Dienstenrichtlijn ook in zich.

Jongerius doelt daarmee vooral op het omstreden oorspronglandsbeginsel in de dienstenrichtlijn. Dit houdt in dat alleen het recht van het land van oorsprong van een dienstverlener van toepassing is. De zorg is dat de komst van bijvoorbeeld Poolse of Tsjechische dienstverleners in ons land het Nederlandse arbeidsbestel zullen ontwrichten.
---