Ministerie van Justitie

Twee nieuwe sites over aanpak jeugdcriminaliteit 22 maart 2005

Vanaf maandag 21 maart vindt u op Justitie.nl twee nieuwe sites met informatie over programmas die zich richten op de aanpak van Jeugdcriminaliteit. Dit zijn Jeugd terecht en Operatie Jong.

Jeugd terecht is een programma van het ministerie van Justitie. Doel is het voorkomen van eerste delicten en het verminderen van de recidive bij jongeren tot 18 jaar. De aanpak van jeugdcriminaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van verschillende ministeries, provincies, gemeenten, politie, jeugdhulpverlening en justitiële organisaties. De acties worden in die gezamenlijkheid opgezet en uitgevoerd. Het programma is onderdeel van het kabinetsbrede programma Naar een veiliger samenleving. Jeugd terecht is gestart in 2003 en loopt tot en met 2006.

Operatie Jong wil samenhang in het jeugdbeleid versterken en samenwerking tussen Rijk, mede-overheden en partners verbeteren. Het doel is een sterk en resultaatgericht jeugdbeleid. Onderdeel binnen Operatie Jong is nazorg. Goede nazorg heeft namelijk een gunstig effect op de effectiviteit van sancties.

Operatie Jong is een samenwerkingsverband van de ministeries van VWS, OCW, Justitie, SZW en BZK. Het kabinet heeft Steven van Eijck benoemd tot Commissaris Jeugd- en Jongerenbeleid. Hij geeft in die functie ook leiding aan het projectbureau dat Operatie Jong faciliteert.