CNV

Vakcentrales:innovatie speerpunt Nationaal Actieplan Lissabon

Niet alleen uitvoeren, ook medeverantwoordelijk zijn

Aan de vooravond van de Europese Voorjaarstop in Brussel dringen de vakcentrales FNV, CNV en MHP bij minister-president Balkenende aan op de instelling van een Nationaal Actieplan Lissabon (NAP), waarbij het thema 'innovatie' als eerste wordt opgepakt. De vakbeweging benadrukt bovendien medeverantwoordelijk te willen zijn voor de opstelling en uitvoering van het actieplan.

Per brief hebben de vakcentrales maandag 21 maart laten weten het NAP als hét instrument te zien om de Lissabonstrategie alsnog tot een Europees succes te maken. 'Inhoudelijk gezien is het kiezen van prioriteiten noodzakelijk. Als eerste thema achten wij 'innovatie' hierbij de meest voor de hand liggende prioriteit', aldus CNV-voorzitter Terpstra namens collega-voorzitters Lodewijk de Waal (FNV) en Ad Verhoeven (MHP).

Volgens de vakcentrales sluit deze invulling aan op het lopende onderzoek naar de mogelijkheden om in Nederland een innovatieakkoord af te sluiten. En indien Balkenende het voortouw neemt in het nieuwe NAP, dan is er ook een link gelegd met het innovatieplatform waarvan de premier voorzitter is. 'Naar onze mening wordt zo een belangrijke succesfactor voor de implementatie van de Lissabonstrategie vervuld', aldus de vakcentrales. Zij benadrukken bovendien voor deze taak medeverantwoordelijk te willen zijn in plaats van alleen uitvoerder van de gemaakte afspraken.

Tijdens de Eurotop van dinsdag 22 maart wordt de tussenstand opgemaakt in de uitvoering van de Lissabonstrategie. Deze beoogt om van Europa een échte kenniseconomie te maken. In 2010 moeten de doelen zijn gerealiseerd, in 2000 werd hiertoe het initiatief genomen.

Meer informatie:
CNV Voorlichting: Frieda Tax 06 - 51723074
FNV Voorlichting: Paulus Plas 020 - 58 16 553
MHP Voorlichting: Frits van Schaik 06 - 53 630 943

22 mrt 05 09:19