Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

21/03/05 Prinses Margriet opent tentoonstelling Oorlogskind te Amsterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet verricht maandag 21 maart 2005 in de Beurs van Berlage in Amsterdam de officiële opening van de reizende tentoonstelling Oorlogskind. Het is in 2005 zestig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Om dit te herdenken heeft het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie deze nationale tentoonstelling samengesteld. In de tentoonstelling staat de unieke geschiedenis van twaalf Nederlandse kinderen in de jaren 1940 - 1945 centraal. Oorlogskind is tot en met mei 2006 bij toerbeurt te zien in de twaalf provincies.

De Commissarissen van de Koningin in de provincies verlenen hun medewerking aan het project. Friesland heeft de primeur van Oorlogskind. In het Fries Museum in Leeuwarden is de tentoonstelling vanaf 25 maart open voor het publiek. Prinses Margriet verricht de opening tijdens een speciale, eendaagse bezichtiging van de tentoonstelling in Amsterdam. De opening is het startsein van de landelijke tournee. Oorlogskind is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Unicef en War Child Nederland.

Ieder oorlogskind heeft een eigen verhaal. De omgeving en de gezinssituatie waarin een kind tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeide, bepalen voor een groot deel de ervaringen. Aan de hand van indringende filmportretten, foto.s, voorwerpen en documenten wordt het oorlogsverhaal van de twaalf Nederlandse oorlogskinderen verteld. Ook nu, 60 jaar later, wonen kinderen in oorlogsgebieden. De tentoonstelling belicht ook de ervaringen van deze hedendaagse oorlogskinderen.

Voor het onderwijs heeft het NIOD met de Anne Frank Stichting het boekje Oorlogskind samengesteld, dat onder 150.000 scholieren zal worden verspreid.