Gemeente Assen


Drummers gezocht voor ritme van Drenthe

ASSEN, 7 maart 2005

Deze zomer klinkt op het Koopmansplein in Assen het Ritme van Drenthe. Djembéspelers uit de twaalf Drentse gemeenten spelen dan het speciaal voor Assen Culturele Hoofdstad van Drenthe samengestelde ritme. De bekende Turks/Nederlandse percussionist Kaan Taprak gaat met behulp van een aantal vrienden en met medewerking van inwoners van alle Drentse gemeenten het Ritme van Drenthe componeren.

Kaan Taprak heeft voor elke Drentse gemeente een bepaald ritme gecreëerd. Per Drentse gemeente worden minimaal 20 en maximaal 40 mensen gevraagd om het ritme op djembés te laten horen. In elke gemeente krijgen de deelnemers hiervoor een workshop van een uur. Aan het eind van de workshops wordt het ingestudeerde ritme van de gemeente opgenomen. Taprak voegt deze twaalf ritmes samen tot het Ritme van Drenthe. De uiteindelijke compositie wordt door alle deelnemers - dat zijn er op zijn minst 240 - uitgevoerd in het centrum van Assen. Daar omheen verzorgen Kaan Taprak en vrienden een percussieoptreden. Het optreden vindt naar verwachting eind juni/begin juli plaats.

De eerste workshop is in Assen op maandag 21 maart, om 17.00 uur in het ICO. Hiervoor zoekt de organisatie van Assen Culturele Hoofdstad van Drenthe 2005 in totaal 40 enthousiaste Assense deelnemers. Iedereen kan hieraan meedoen, ervaring is absoluut niet vereist. Djembés worden door de organisatie verzorgd, deelname is kosteloos. Aanmelden kan bij Emil Klok van de gemeente Assen. De andere Drentse gemeenten nemen de werving voor de overige elf workshops voor hun rekening.