Ingezonden persbericht


Society for International Development - afdeling Nederland

U I T N O D I G I N G

7e lezing in de lezingenserie van SID-Nederland 2004 - 2005

'VEILIGHEID EN ONTWIKKELING'
_________________________________________________

JUSTICE AND RECONCILIATION

door

Dr. Necla Tschirgi,
Vice-President International Peace Academy (IPA, New York)

Co-referent: Machteld Boot-Matthijssen, Instituut Clingendael

Maandag 9 mei 2005, 18.00 uur, Vrije Universiteit, Amsterdam

Gespreksleider: Jos van Gennip, voorzitter SID Nederland _________________________________________________

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: maandag 9 mei 2005
Let op: dit is de 2e en niet als gewoonlijk de 3e maandag van de maand Tijd: 18.00-19.30 uur
Plaats: Auditorium, Vrije Universiteit De Boelelaan 1105, Amsterdam Kosten: geen
Voertaal: Engels
Introducé(e)s: van harte welkom
Ontvangst: vanaf 17.30 uur
Bereikbaar: openbaar vervoer: vanaf Amsterdam CS: sneltram 51 (16 min.) of stadstram 5 (25 min.); vanaf Station Zuid/WTC: te voet, sneltram 51 of stadstram 5 (halte VU). Auto: Ringweg A-10, afslag S108 Buitenveldert/Amstelveen Centrum Informatie en secretariaat SID-Nederland aanmelding: T: 010-4367891; E: buro.op.orde@luna.nl website: www.sid-nl.org

---

SID-SERIE 2004-2005: VEILIGHEID EN ONTWIKKELING

Veiligheid en ontwikkeling zijn nauw aan elkaar verbonden. Veiligheid en stabiliteit zijn immers voorwaarden voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Maar het aantal gewelddadige conflicten in het Zuiden groeit: tussen, maar vooral binnen landen. Onderdrukte groepen nemen de wapens op, maar ook is er veel regeringsgeweld jegens oppositiegroeperingen of minderheden. Diverse staten falen in het vreedzaam oplossen van maatschappelijke spanningen. Elders dreigt terrorisme. Ontwikkeling wordt zo ondermijnd en het besef neemt toe dat ontwikkelingssamenwerking ook vitaal is voor het voorkomen en oplossen van conflicten.

SID-Nederland exploreert dit seizoen de relatie tussen veiligheid en ontwikkeling en wat de ontwikkelings-praktijk kan of moet bijdragen aan het vergroten van veiligheid en het oplossen van conflicten. Naast conceptuele aspecten is er aandacht voor de dagelijkse praktijk, o.m. van multilaterale organisaties en de civil society. Daarbij komen actuele vraagstukken aan de orde die tegelijk de sleutel voor oplossingen bevatten: falende staten en goed bestuur, rechtvaardigheid en verzoening, staatsopbouw, terrorisme en democratisering.

De lezingenserie loopt van oktober 2004 tot juni 2005. Sprekers onder meer: oud-wereldbankonderzoeker Paul Collier (Oxford University), hoogleraar Volkenrecht Nico Schrijver, Bas de Gaay Fortman (ISS, Universiteit Utrecht), Simon Simonse en Peter Adwok Nyaba (Pax Christi), PvdA-woordvoerder Bert Koenders, en Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken, uitgenodigd).

7E LEZING: OVER HET BELANG VAN RECHTVAARDIGHEID EN VERZOENING

De zevende lezing in deze serie wordt verzorgd door Necla Tschirgi, topvrouw van de International Peace Academy in New York. Zij spreekt over aspecten van rechtvaardigheid en verzoening in de relatie tussen veiligheid en ontwikkeling.

De internationale gemeenschap loopt zich warm voor de Millenniumtopconferentie in september 2005. Opvallend daarbij is de grote aandacht voor de verbanden tussen vrede, veiligheid en ontwikkeling. Onze mondiale interdependentie en onze gezamenlijke kwetsbaarheid is onlangs zeer duidelijk beschreven in drie belangrijke rapporten: dat van het 'High Level Panel on Threats, Challenges and Change' (A more secure world: Our shared responsibility, december 2004), dat van het UN Millennium Project (Investing in Development: A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals, januari 2005 ) en het vorige maand verschenen rapport van de Secretaris-Generaal van de VN (In larger freedom: towards development, security and human rights for all).

Gewelddadige conflicten en oorlogen zijn geen misstappen die beheerst of "gemanaged" kunnen worden door het vindingrijk knutselen van antwoorden op individuele crises. Deze conflicten zijn een weerspiegeling van het feit dat er in het internationale systeem zeer grote ongelijkheden en kloven bestaan. De echte oplossing ligt in het hanteren en toepassen van verzoeningsstrategieën (reconciliation strategies) die zijn geworteld in sociale rechtvaardigheid op lokaal, nationaal, regionaal en mondiaal niveau, In de laatste decennia van de vorige eeuw waren er een aantal indrukwekkende - zij het versnipperde - pogingen in deze richting. Echte vrede blijft echter onbereikbaar zo lang de internationale gemeenschap veiligheid en stabiliteit boven rechtvaardigheid blijft stellen.

Dr. Necla Tschirgi is sinds 2001 Vice-President van de International Peace Academy (IPA). De IPA is in 1970 opgericht door een groep individuen binnen en buiten de VN die ervan overtuigd waren dat een echt onafhankelijke organisatie, vrij van officiële en formele belemmeringen, een unieke bijdrage kan leveren aan multilaterale inspanningen gericht op het voorkomen en tot oplossing brengen van gewapende conflicten. De IPA voert beleidsonderzoek uit, is betrokken bij ontwikkelingsprojecten en werkt nauw samen met de VN, regionale en andere internationale organisaties, regeringen, NGO's en in sommige gevallen met partijen in conflicten.

Voor haar aantreden bij de IPA gaf Tschirgi leiding aan het Peacebuilding and Reconstruction Programme Initiative van het Canadese International Development Research Centre in Canada. In die hoedanigheid was ze actief betrokken bij het ontwikkelen en uitvoeren van onderzoekprojecten over vredesopbouw in het Midden-Oosten, Midden-Amerika en Zuidelijk Afrika. De van oorspong Turkse Tschirgi studeerde politieke wetenschappen aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet en politieke economie aan de Universiteit van Toronto. Van 1986 tot 1991 was ze lector aan de Amerikaanse Universiteit van Cairo en coördineerde ze het vredesonderzoeksprogramma van de Ford Foundation.

Co-referent bij deze lezing is Machteld Boot-Matthijssen, onderzoeker bij Instituut Clingendael.

Partners van SID-Nederland in deze serie zijn de Vrije Universiteit, NIBB Clingendael en Pax Christi. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de NCDO en Vluchtelingenwerk Nederland.