Ingezonden persbericht


Open brief aan onafhankelijk kamerlid Wilders

8 maart 2005, Utrecht

Betreft: uitnodiging voor informatieavond over kamp Zeist

Geachte heer Wilders,

Onlangs heeft kamerlid Ayaan Hirsi Ali heel Nederland op de hoogte gebracht van uw nieuwe verblijfplaats. Uit veiligheidsoverwegingen heeft u moeten verblijven in het deportatiecentrum Soesterberg, ook wel bekend als Kamp Zeist. In verschillende kranten sprak u van een zeer onaangenaam verblijf aldaar in een van de cellen. Minister Donner zou dringend op zoek moeten gaan naar een ander, geheim doch veilig onderkomen. Graag nodigt de anarchistische anti-deportatie groep Utrecht u uit om uw ervaringen aldaar tijdens een informatieavond over kamp Zeist op 21 maart met de aanwezigen te delen. Om 20.00 uur zal de avond starten in sociaal cultureel centrum het ACU aan de Voorstraat 71, te Utrecht.

De informatie avond zal gaan over de 'illegalen' opsluiting en deportaties in en uit kamp Zeist en het Nederlandse uitzettingsbeleid in het algemeen. Er zal ingegaan worden op de achtergronden van geillegaliseerde mensen, de komst van deportatie centra en de situatie in kamp Zeist. Dichteres Joke Kaviaar zal tijdens de avond een aantal gedichten uit haar werk 'Een paspoort voor een statenloze' opdragen. Mensen vluchten onder andere voor armoede, oorlog en politieke overwegingen en proberen elders een veilig onderkomen te vinden. Uw angst voor moslimfundamentalisme is niet veel anders. Ook u zoekt een veilig onderkomen en heeft kunnen ervaren hoe de Nederlandse overheid hiermee omgaat. Deze mensen kunnen nog net een cel op kamp Zeist krijgen. Wij hopen dat u tijdens de avond uitdrukking kunt geven aan deze wens naar een veilige plaats om te leven en met eigen ervaringen kunt illustreren dat kamp Zeist hiervoor absoluut niet in aanmerking komt.

Zoals u wellicht met eigen ogen heeft kunnen zien wordt kamp Zeist sinds september 2003 gebruikt om illegaal gemaakte vrouwen in op te sluiten. Ook mannen zonder papieren worden sedert januari 2004 hier opgesloten. Ze worden hier vastgehouden zonder dat zij enig misdrijf hebben begaan. Toch komen ze voor onbepaalde tijd in een cel terecht, de periode kan variren van enkele maanden tot ruim een jaar.
De omstandigheden waaronder 'illegale' vrouwen in het Detentiecentrum vastzitten, zijn ronduit slecht. Zo is er geen juridisch spreekuur zodat ze met vragen rondom hun (vervolg)procedure hier niet terecht kunnen. De vrouwen zitten van vijf uur s mid-dags tot acht uur s ochtends op cel, met maximaal 6 vrouwen (meestal vier of vijf ) in een ruimte van 100 vierkante meter.
De toegang tot gezondheidszorg is beperkt. Als een vrouw medische problemen heeft, moet ze een schriftelijke aanvraag doen. Daarna moet ze 3 dagen wachten, ongeacht of de klacht ernstig is of niet, voordat ze een verpleegkundige of dokter te zien krijgt. Gezondheidsklachten worden standaard 'behandeld' met het verstrekken van paracetamol. Er moet vaak lang gezeurd worden door de vrouwen voordat ze een dokter te zien krijgen, een paar weken tot een maand is hierbij geen uitzondering.

Anarchistische Anti-deportatie groep Utrecht strijdt voor een veilige leefomgeving voor iedereen. Wij hopen onze krachten te kunnen bundelen en samen een eerste stap te zetten in het opheffen van kamp Zeist als illegalen gevangenis.

Met vriendelijke groet,

Anarchistische Anti-deportatie groep Utrecht (AAGU)
---

niet ter publicatie:
stopdeportatie@hypocrisy.org
030 2340090
06 12533219