Ingezonden persbericht


How To Bluff Your Way In&

HYPNOSE

door dr. Jan Verhulst

Maandag 21 maart, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

Hypnose is eigenlijk een bewustzijnsveranderende techniek, want hypnose is niets meer dan een manier om met het onbewuste te communiceren. Dit is een visie op hypnose, maar zoals wel vaker het geval is met visies; er zijn er meerdere. Verschillende opvattingen over het verschijnsel hypnose zullen vanavond worden behandeld: Wat verstaan we eronder? Bestaat het eigenlijk wel? Ook over de praktische en ethische consequenties van het verschijnsel -gebruik en misbruik van hypnose- zal worden gediscussieerd.

Aan de hand van een hypnose-illustratie ter plekke zal duidelijk worden gemaakt wat de mogelijkheden, dan wel onmogelijkheden van het verschijnsel zijn.

Dr. Jan Verhulst is zelfstandig psycholoog. Hij promoveerde op het onderwerp Weerstanden tegen verandering' en schreef RET ; Gezond verstand als therapie . Daarnaast is hij trainer, geeft workshops en heeft hij een column in het blad Psychologie.

2005 World Year of Physics

STAR TREK: IN EINSTEIN S KETENEN GEVANGEN

door prof.dr. Carlo Beenakker

Woensdag 23 maart, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

De ruimtevaartserie Star Trek schetst een beeld van een toekomst die zo'n vierhonderd jaar van ons verwijderd is. De mensheid heeft op verkenning in de melkweg nieuwe werelden ontdekt, een beetje zoals Columbus vijfhonderd jaar geleden de oceaan overstak en een nieuwe wereld vond. Dit is mogelijk geworden doordat we hebben weten te ontsnappen aan de ketenen waarmee Einstein ons aan onze planeet heeft vastgelegd. Omdat een raket volgens Einstein's relativiteitstheorie niet sneller kan reizen dan het licht, zouden planeten buiten ons zonnestelsel vrijwel onbereikbaar zijn. Star Trek stelt een ingenieuze manier voor om deze ketenen van de lichtsnelheid te doorbreken, gebruik makend van weer een andere theorie van Einstein (die van de kromming van de ruimte). Hoe realistisch is dit voorstel? Zullen we ooit oog in oog staan met wezens van een andere planeet, of zullen we voor altijd aan onze eigen planeet geketend blijven?

Prof. dr. Carlo Beenakker is hoogleraar in de theoretische natuurkunde verbonden aan het Lorentz instituut van de Universiteit Leiden.

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl