Gemeente Coevorden



Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Vergadering van raadscommissie vervroegd

De openbare vergadering van de raadscommissie bestuurlijke en juridische zaken is verplaatst van donderdag 24 maart 2005 naar maandag 21 maart 2005. De vergadering van deze raadscommissie vindt op maandagavond plaats in De Nieuwe Veste en begint om 19.30 uur.

Op de agenda van deze openbare vergadering staat onder andere de vakbekwaamheid brandweer, jaarplan politie Coevorden/Nieuw Amsterdam en de zienswijze van het college op de Duitse aanvraag van BBE voor een voorlopige Duitse beschikking voor het bouwen en bedrijven van een afvalverwerkingsinstallatie.

De firma BBE diende in november 2004 bij de Bezirksregierung Weser-Ems een nieuwe aanvraag in voor de realisatie van een afvalverbrandingsinstallatie met twee verbrandingsovens in de Duitse gemeente Laar. Hierbij hebben de initiatiefnemers hun oog laten vallen op een stuk grond op het Europark, dat al in bezit is van BBE.

Het Duitse bouwplan voorziet in de realisering van twee verbrandingsovens voor de verbranding van huisvuil met een capaciteit van ieder 182.400 ton afval per jaar bij een gemiddeld vermogen per uur van 22,8 ton afval per verbrandingslijn. Bij de bouw zal aansluiting gezocht worden bij de reeds gerealiseerde opslaghal. De verbrandingsovens hebben een maximale hoogte van 46 meter en worden voorzien van een schoorsteen met een hoogte van 70 meter. De ovens liggen ruwweg op zo'n 300 meter van het Nederlands grondgebied verwijderd.

In het kader van de voorlopige beschikkingsprocedure dient besloten te worden of de locatie principieel geschikt is en of de vergunningsvoorwaarden in overeenstemming zijn met de regels in de Duitse immissiebeschermingswet. Met de bouw van de verbrandingsovens dient onmiddellijk na het verlenen van de vergunning te worden begonnen. Het bedrijven van de installatie dient onmiddellijk na de bouw van de installatie te beginnen.Voor het bouwen en bedrijven van verbrandingsinstallaties is een vergunning nodig overeenkomstig de Duitse Immissiebeschermingswet.

De gemeente Coevorden heeft de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. De raadscommissie bestuurlijke en juridische zaken wordt hierbij door het college van geraadpleegd om de gevoelens te laten blijken.

De zienswijze van de Nederlandse overheden, waaronder ook de zienswijze van de gemeente Coevorden, zal uiterlijk 31 maart ingediend moeten zijn. Ondernemers, burgers en andere instanties hebben tot 23 maart de mogelijkheid om een bezwaar in te dienen. De zienswijze van de gemeente Coevorden zal, zodra deze beschikbaar is ook worden gepubliceerd in het online EVI-dossier op www.coevorden.nl/evi.