Provincie Limburg

Limburg bruist tijdens dialoog over strategie voor de toekomst

Provincie houdt in maart en april driedaagse dialoog met de

samenleving

Hoe ziet onze provincie er in de nabije toekomst uit? Hoe is het gesteld met werkgelegenheid? Hoe maken we gebruik van de beschikbare ruimte? Welke sociale voorzieningen zijn er beschikbaar? De Provincie kiest voor dialoog ter voorbereiding van een statendebat over de toekomst van Limburg. De Provincie wil graag met inwoners en maatschappelijke partners van gedachten wisselen. Dat gebeurt onder de titel Limburg bruist! tijdens drie zogenoemde dialoogdagen in maart en april. De eerste dialoogdag gaat over de inwoners van Limburg en de bijbehorende sociale vraagstukken. De tweede dag heeft het ruimtegebruik in Limburg als onderwerp. De laatste dag gaat in op de economische positie van Limburg.

Beslissingen over de toekomst worden vandaag genomen. Onder andere door overheden, dus ook door de Provincie Limburg. Om dat te kunnen doen, wil de Provincie alert zijn op ontwikkelingen in Limburg. Welke ideeën en denkbeelden leven er bij de Limburgers, het bedrijfsleven, in het onderwijs, bij gemeenten en bij maatschappelijke organisaties? Hoe kunnen we verbeteringen realiseren? Hierover gaat de Provincie de dialoog aan met de eigen omgeving. Onder de gezamenlijke titel Limburg bruist! krijgen de drie dialoogdagen elk een eigen accent:


* Dag 1
maandag 21 maart - Limburgers
met gedeputeerden: Odile Wolfs en Herman Vrehen locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Roermond centrale vraagstukken: Tweedeling in de Limburgse maatschappij? / Leefbaarheid in Limburg


* Dag 2
woensdag 30 maart - Limburg mie landj
met gedeputeerden: Mat Vestjens en Ger Driessen locatie: Crowne Plaza Hotel, Maastricht
centrale vraagstukken: De verdeling van de ruimte in Limburg / Bereikbaarheid van Limburg


* Dag 3
woensdag 13 april - Welvaart in Limburg
met gedeputeerden: Martin Eurlings en Bert Kersten locatie: De Maaspoort, Venlo
centrale vraagstukken: De relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven / Onze unieke en economisch duurzame positie in Europa

Programma
Het programma van Limburg bruist! Is tijdens elke van de drie dialoogdagen op dezelfde manier opgebouwd. s Morgens vindt aan de hand van stellingen en vragen discussie plaats via een zogeheten group decision systeem. Zon systeem, waarbij deelnemers tegelijk per toetsenbord kunnen reageren op stellingen en op elkaar stimuleert de gelijkwaardige deelname van alle aanwezigen aan de discussie. De uitkomsten van de ochtendronden vormen het startpunt voor ronde-tafel-discussies met publiek en creatieve workshops in de middaguren. Deze discussie staat onder leiding van Marga Miltenburg (o.a. KRO).
Na een pauze gaat het programma ook s avonds met een discussie in een arenavorm. Daarbij neemt het publiek het in groepsverband op vóór of tegen discussiestellingen.

Resultaten
De resultaten van de dialoogdagen vormen de basis voor een debat in Provinciale Staten over de uitdagingen die op Limburg af komen en welke de Provincie Limburg de komende jaren wil gaan oppakken. Op basis van de resultaten van het debat geeft de Provincie richting aan het toekomstige beleid tot 2020.

Informatie en aanmeldingen
Meer informatie over Limburg bruist! is te vinden op www.limburg.nl/limburgbruist. Op deze website zullen binnenkort ook polls, achtergrondnotities en video-interviews te vinden zijn, die worden gebruikt tijdens de dialoogdagen. Na afloop van de dialoogdagen verschijnen ook de verslagen en resultaten van de discussies op deze website, die zo uitgroeit tot een interactieve input voor het statendebat over de strategie van Limburg. Deelname aan de dialoogdagen Limburg bruist! staat open voor Limburgers uit alle lagen van de samenleving. Daarbij horen vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen en groepen, maar ook burgers die uit betrokkenheid en interesse over een specifiek onderwerp willen meepraten. Limburgers die willen deelnemen maar geen uitnodiging hebben gehad, kunnen per e-mail hun motivatie voor deelname sturen aan jagm.van.aaken@prvlimburg.nl. De meldingen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst, waarbij de Provincie ook wil letten op een gemêleerde samenstelling van de groep.

14-3-2005 16:28