Gemeente Heerlen

Actie supermarkten tegen winkeldiefstal

Onder het motto "Laat u niet in de kaart maar in de tas kijken" starten supermarkten in Parkstad Limburg op 21 maart met een actie om winkeldiefstal terug te dringen. Uniek is dat 28 supermarkten in de regio deelnemen. In het kader van deze actie wordt alle klanten gevraagd bij de kassa hun tassen ter controle aan te bieden. Deze regel wordt aan de huisregels van de supermarkten toegevoegd.

Het startsein van deze actie wordt op 21 maart gegeven door de burgemeester van Heerlen de Heer A.M.G. Gresel.

De actie "Preventief tegen de winkeldief" was in 1999 de eerste aanzet om het winkelen aan regels te verbinden. Toen werd het gebruik van wagentje of mandje verplicht gesteld in supermarkten. Toch bleek winkeldiefstal nog toe te nemen. Er is berekend dat bij de 28 deelnemende supermarkten per jaar in totaal tussen de E 850.000,- en E 1.200.000,- wordt gestolen. Daarnaast veroorzaakt winkeldiefstal onrust, stress, en emotie bij personeel en ondernemers en kost het veel tijd (en dus geld) van ondernemers en politie.

Meerdere partijen

Vandaar dat 28 grote supermarkten in Parkstad een unieke samenwerking zijn aangegaan en de actie tassencontrole starten. Het project wordt ondersteund door MKB Limburg (Limburgse Organisatie voor midden- en kleinbedrijf), de gemeenten in Parkstad Limburg, het Bureau Halt en de Politie.

Tassencontrole

Bij de kassa's van de supermarkten wordt alle klanten verzocht hun meegebrachte tassen ter controle aan te bieden of ze kunnen ze spontaan ter controle op de kassaband leggen. Voor de klanten die hun tas niet wensen te laten controleren is er de mogelijkheid bij de ingang van de winkel de tas in een kluisje op te bergen. Het dragen van rugzakken is in de winkels niet toegestaan.

Startsein

Het startsein van het project wordt op maandag 21 maart om 13.00 uur gegeven bij Plus supermarkt Meijers aan de Wannerstraat 7 in Heerlerheide. Burgemeester Toine Gresel van Heerlen zal de actie dan op een ludieke manier starten. Daarbij zijn alle deelnemende supermarkten vertegenwoordigd door de ondernemers/bedrijfsleiders en een van hun medewerkers in bedrijfskleding. Tevens zal er door de deelnemende winkeliers een waardecheque worden overhandigd aan de Z.M.L.K. Catharinaschool in Heerlen.

Promotie
De consument zal van de actie merken via de lokale en regionale media en door posters in de winkels en de verspreiding van 80.000 flyers. Daarnaast zullen hostesses de klanten informeren over de nieuwe regels.

HEERLEN, 15 maart 2005

Concernstaf Communicatie

Francine Pelzers

(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl

Meer informatie over de actie is verkrijgbaar bij: projectbegeleider Jo.Roelofsen via tel. (0495) 45 08 94 of (06) 13 95 52 21; regiosecretaris MKB Limburg Tom Poelen tel (06) 54 21 85 03;

of deelnemende winkeliers in Parkstad Limburg.

-----------------------
p e r s


---- --