Den Haag, 21 maart 2005

Vragen van het lid Waalkens (PvdA) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

over overlast door stadsduiven

* Bent u op de hoogte van de overlast die duiven vooral in de grote steden kunnen veroorzaken voor mensen en (monumentale) gebouwen? Deelt u onze zorg hierover?

* Bent u op de hoogte van het artikel Duivenoorlog in Groningen (Algemeen Dagblad, 24 februari 2005) waarin uiteenlopende visies worden geschetst over de manier waarop overlast door stadsduiven kan worden teruggedrongen?

* In hoeverre is ooit de effectiviteit en efficiëntie van verschillende methoden om duivenoverlast terug te dringen (zoals vangen en doden of het plaatsen van grote duiventillen) onderzocht? Indien dit nog niet is gedaan, bent u bereid dit te onderzoeken?

* Klopt het dat de kosten van het bestrijden van duivenoverlast met reguliere methoden jaarlijks een aanzienlijke begrotingspost van (stedelijke) gemeenten innemen?

* Hebt u berichten ontvangen dat in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland positieve ervaringen zijn opgedaan met het plaatsen van duiventillen om de overlast van stadsduiven te verminderen? Zo ja, neemt u deze mee in het bovengenoemde onderzoek?

* Bent u bereid om, als onderzoeken hiertoe aanleiding geven, gemeenten actief bekend te maken met effectievere en efficiëntere methoden, bijvoorbeeld door het verstrekken van informatie aan provincies en gemeenten en het gebruik van deze methoden indien nodig te stimuleren met behulp van subsidie?

* Overweegt u de AMvB in het kader van art. 75 Flora- en Faunawet voor het gebruik van vangkooien om stadsduiven te vangen in te trekken wanneer onderzoeken uitwijzen dat deze methode niet effectief en efficiënt is?