Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Buitenlandse Zaken

over de recente moorden op leden van de Colombiaanse vredesgemeenschap

* Hebt u kennisgenomen van de berichten omtrent de moord op één van de leiders van de Colombiaanse vredesgemeenschap van San José de Apartadó, de heer Luis Eduardo Guerra, en zeven andere burgers, waarvan twee leden van de vredesgemeenschap ?

* Wat is uw reactie op de sterke vermoedens dat deze moorden toe te schrijven zijn aan het Colombiaanse leger?

* Deelt u de mening dat deze moorden een nieuw dieptepunt vormen in de voortdurende intimidatie en onderdrukking van mensenrechtenverdedigers in Colombia?

* Is het u bekend of de Colombiaanse autoriteiten opsporing en vervolging hebben ingezet van de plegers van deze moorden?

* Welke vooruitgang heeft de Colombiaanse regering geboekt ten aanzien van de Voorzittersverklaring die tijdens de 60e zitting van de VN-Mensenrechtencommissie werd aangenomen?

* Is het juist dat de Cartagena Verklaring, die onlangs werd aangenomen, de Colombiaanse regering oproept om met een juridisch kader te komen voor de ontwapening van paramilitairen, dat in overeenstemming is met het internationaal recht, en dat de straffeloosheid moet verminderen? Is het juist dat president Uribe onlangs de toezegging deed om deze wetgeving voor 1 juni tot stand te brengen?

* Welke andere middelen bent u van plan in te zetten om de Colombiaanse partijen onder druk te zetten om de VN aanbevelingen en de conclusies van de Londen en Cartagena Conferenties na te volgen?

* Hoe is de situatie met betrekking tot de vrijlating van gekidnapten?

Zie o..a www.peacebrigades.org/colombia