Socialistische Partij


Haalt De Graaf pasen?

21-03-2005 * 'Niet alleen de positie van de nieuwe burgemeester, maar ook die van minister De Graaf staat morgen op het spel', aldus SP-senator Ronald van Raak. Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over een grondwetsherziening die invoering van de gekozen burgemeester mogelijk moet maken. De druk op de minister van Bestuurlijke Vernieuwing om zijn plannen aan te passen groeit echter met de dag.

De regeringspartijen in de Tweede Kamer overleggen in het geheim over aanpassingen van de plannen voor een rechtstreeks gekozen burgemeester. De linkse oppositie in de Eerste Kamer, die voorstander is van een door de gemeenteraad gekozen burgemeester, dreigt de grondwetsherziening te blokkeren. Doordat zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer ook veel leden van het CDA en de VVD voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester zijn, kan deze burgemeester waarschijnlijk rekenen op een grote meerderheid.

Ronald van Raak Ronald Van Raak ziet de positie van De Graaf met de dag zwakker worden: 'CDA en VVD overleggen in het geheim over de plannen van De Graaf, maar hij mag zelf niet meer aanschuiven. Dit geheime overleg is bovendien uitgesteld tot na het burgemeestersdebat in de Eerste Kamer, wat wellicht een teken is dat de regeringspartijen er weinig vertrouwen in hebben dat de minister de Eerste Kamer kan overtuigen. Ten slotte zie ik ook in het kabinet de steun voor De Graaf afkalven: ik moet de eerste minister van CDA of VVD huize die zich onvoorwaardelijk opstelt achter De Graaf nog horen. Ik ben benieuwd of we met pasen nog een minister van Bestuurlijke Vernieuwing hebben.'