Socialistische Partij

SP vraagt en krijgt extra beveiliging bajesboten

21-03-2005 * De bajesboten in de Merwehaven tussen Rotterdam en Schiedam, die vlakbij een woonwijk gelegen zijn, gaan op aandringen van de SP beter beveiligd worden. De schepen bleken niet erg veilig te zijn: sinds augustus 2004 zijn er maar liefst vijf geslaagde ontsnappingen geweest.

In de Merwehaven, op de grens tussen Rotterdam en Schiedam, liggen sinds de zomer van 2004 twee detentieschepen. Op deze `bajesboten' worden illegale vreemdelingen, met en zonder criminele achtergrond, vastgehouden totdat ze uitgezet worden. In reactie op de onrust in de buurt over de ontsnappingen, stelde SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit vragen over de veiligheid van de bajesboten aan minister Donner van Justitie. Die heeft nu de toezegging gedaan dat de boten beter bewaakt gaan worden. Tot verplaatsing van de boten is de minister nog niet bereid.

Jan de Wit De Wit: "Ik ben blij met de toezegging van de minister dat de beveiliging verbeterd gaat worden. Maar we blijven de situatie goed in de gaten houden. Die boten liggen vlakbij een woonwijk en je kunt je afvragen of dat een verstandige plek is voor detentieboten, die veel minder goed beveiligd zijn dan een reguliere gevangenis. Natuurlijk, er zitten zowel criminele als niet-criminele illegalen op die boten. Maar als je die twee groepen vermengt, moet je wel zorgen voor afdoende beveiliging."

Als er in de toekomst weer problemen ontstaan, zal de SP niet aarzelen om de locatie van de boten opnieuw aan de orde te stellen.