Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
29 Vragen van de heer J.H. Berends
(ingekomen 21 maart 2005)

Er zijn allerlei plannen in diverse stadia van ontwikkeling en/of besluitvorming die betrekking hebben op zowel het Kruisvaartkwartier, de spoorverdubbeling en station Bleekstraat als het woonschepenbeleid/havenatlas van de gemeente Utrecht.
Binnenkort zal het college haar reactie op de inspraak van het woonschepenbeleid geven. Maar naar aanleiding van gesprekken met bewoners over het Kruisvaart-gebied ten westen van de spoorlijn Utrecht-Arnhem, tussen het Centraal Station en Vaartscherijn heeft Leefbaar Utrecht een aantal vragen.

1. Kan het college aangeven of de te verwijderen Jeremiebrug, op de splitsing van Kruisvaart en Vaartscherijn, behouden blijft voor de wijk Zuidwest, bijvoorbeeld door toekomstige plaatsing in het Kruisvaartkwartier?
2. De huidige afmetingen van het vaarwater bij de Jeremiebrug en de Vondelbrug maakt het voor woonschepen die voor onderhoud naar een werf gaan, soms maar net mogelijk de bocht te maken; blijft deze ruimte en de kleine zwaaikom ter hoogte van HabiTante ten minste gehandhaafd wanneer de Jeremiebrug verdwijnt en de spoorverdubbeling/station Bleekstraat worden gerealiseerd?
3. Zijn die toekomstige afmetingen ook voldoende voor de maximale ligplaatsafmetingen op de Kruisvaart, zoals voorgesteld in het nieuwe woonschepenbeleid?
4. Bij de Jeremiebrug ligt een oud binnenvaartschip van de Studentenzeilvereniging Histos. Dit schip zou bij de spoorverdubbeling in de weg liggen. Is het college van plan om - in overleg met de vereniging - een nieuwe ligplaats aan te wijzen?


---- --