Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De Terry Schiavo-zaak
Onderwerp: De Terry Schiavo-zaak
Uitzenddatum: Ma. 21 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Frank in het Veld en Miranda Grit

Al vijftien jaar ligt Terry Schiavo in coma. Onbedoeld is zij de afgelopen weken onderwerp geworden van een vurig debat over euthanasie. Hoe kan een puur ethisch dilemma uitgroeien tot zoân grote politieke kwestie? En welke rol speelde de Amerikaanse president Bush daarin?

'Terry's law'
President Bush onderbreekt speciaal voor haar zijn vakantie in Texas. Door ondertekening van âTerryâs lawâ, redt de president op de valreep het leven van Terry Schiavo. De wet verbiedt artsen het leven van de 41-jarige vrouw te beëindigen.

Discussie
Of George Bush daarmee een heldendaad verricht, is in Amerika onderwerp voor discussie. Eerder besliste de rechter namelijk dat het leven van Terry mocht worden afgebroken. De republikeinen juichen nu de noodgreep van de president toe.

Juridisch gevecht
Al ruim zeven jaar sleept het juridisch gevecht voort tussen Schiavoâs echtgenoot en haar ouders. Haar man wil zijn echtgenote laten sterven. De ouders houden echter vol dat het leven van hun dochter nog zinvol is en niet mag worden beëindigd.

Herstel ondenkbaar
Terry Schiavo leeft na een hersenbloeding in een permanente vegetatieve toestand. Hoewel zij soms reflexen heeft, ligt ze er al vijftien jaar als een kasplant bij. Volgens artsen is herstel ondenkbaar.