PontMeyer

P E R S B E R I C H T

Zaandam, 21 maart 2005

PontMeyer: jaarcijfers 2004

. Nettoresultaat van E 6,5 miljoen negatief (2003: E 7,8 miljoen negatief)

. Toename netto omzet met 2,4% tot E 381,6 miljoen (2003: E 372,6 miljoen)

. Operationeel resultaat vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten E -0,6 miljoen (2003: E -2,7 miljoen)

. Licht herstel van de markt voor woningnieuwbouw en renovatie

. Sanering van bewerkings- en logistieke activiteiten

. Meer dan 10% omzetgroei bij nieuw-model-vestigingen

PontMeyer is erin geslaagd, tegen de achtergrond van de nog steeds tegenvallende ontwikkelingen op de markten waarin wordt geopereerd, door ingrijpende maatregelen het operationeel resultaat voor afschrijving goodwill en bijzondere posten van E -2,7 miljoen in 2003 om te buigen naar een gering verlies van E -0,6 miljoen in 2004. Het nettoresultaat van PontMeyer over 2004 bedroeg E 6,5 miljoen negatief tegenover E 7,8 miljoen negatief in 2003. De omzet is met 2,4% gegroeid tot E 381,6 miljoen. De brutomarge liep daarentegen terug, met name veroorzaakt door een teleurstellende performance van Hout Konstruktie Nederland (HKN). De marges van de Handelsbedrijven en HuurCenter waren iets lager, vergeleken met 2003. De operationele kosten daalden van E 110,2 miljoen in 2003 naar E 105,5 miljoen in het afgelopen boekjaar.

Bij de Handelsbedrijven zijn met name in de bewerkings- en logistieke activiteiten reorganisaties doorgevoerd, die vooral waren gericht op het terugbrengen van de bewerkingscapaciteit en verhoging van de efficiency. Reductie van de bewerkingscapaciteit heeft in het boekjaar plaatsgevonden door sluiting van de vestigingen te Goes en de bewerkingsafdelingen van Winschoten en Middelburg waarbij een deel van deze activiteiten zijn overgegaan naar de locaties te Tilburg en Zaandam. Bij deze reorganisaties zijn 90 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Ook de komende jaren zal de bewerkingscapaciteit verder worden ingekrompen waarbij alleen díe bewerkingslocaties worden gehandhaafd die een regionale functie vervullen.

In het afgelopen boekjaar zijn er 4 vestigingen omgebouwd tot nieuw-model-vestigingen. De omzetgroei van deze vestigingen is in lijn met onze verwachtingen. De komende jaren zal verdere uitbouw plaatsvinden.

De heer Frank van Zanten, voorzitter van de Raad van Bestuur, heeft besloten PontMeyer per 1 februari 2005 te verlaten.

Verwachtingen
De bouwsector in Nederland heeft het nog steeds erg moeilijk. Ondanks een licht herstel in de woningbouw, zijn de verwachtingen voor de utiliteitsbouw nog negatief. Met de effecten van de reorganisaties zal het kostenniveau over 2005 nog verder afnemen en zal dit bij marktherstel een positief effect hebben op het bedrijfsresultaat.

Jaarcijfers 2004 PontMeyer
PontMeyer N.V., een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de Nederlandse bouw- renovatie- en onderhoudsmarkt, boekte over het jaar 2004 een nettoresultaat van E 6,5 miljoen negatief (2003: E 7,8 miljoen negatief) hetgeen overeen komt met een verlies per aandeel van E 2,32.

Toelichting op de resultaten
De netto omzet over 2004 is ten opzichte van vorig jaar gestegen met 2,4% van E 372,6 naar

E 381,6 miljoen. Deze stijging is te verklaren door een stijging van 9% in volume en een daling van de gemiddelde verkoopprijs van 7%.

De bruto marge daalde ten opzichte van vorig jaar; uitgedrukt in een percentage van de omzet daalde de brutomarge van 28,8% (2003) tot 27,5%. De margedaling wordt met name veroorzaakt door lagere verkoopprijzen als gevolg van de slechte marktomstandigheden, een wijziging in de omzetmix naar artikelen met een lagere brutomarge en gerealiseerde verliezen op projecten bij HKN.

De kosten namen met 4,0% af. De gedurende het boekjaar genomen maatregelen tot kostenbesparing resulteerden in een afname van de kosten met 6,2%. Deze afname werd gedeeltelijk te niet gedaan door de inflatie (1,7%) en hogere afschrijvingen die een effect hadden op de totale kosten van 0,5%.

Het eigen vermogen is gedaald met 10% van E 42,7 miljoen naar E 38,4 miljoen. Deze daling is een gevolg van het verlies over het boekjaar 2004 van E 6,5 miljoen en een herwaardering op materiële vaste activa van netto E 2,3 miljoen. De solvabiliteit daalde van 28,8% naar 27,5%.

De totale financieringsbehoefte steeg gedurende het jaar 2004 met E 9,2 miljoen. De langlopende leningen namen in 2004 per saldo toe met E 5 miljoen als gevolg van een nieuw opgenomen lening van E 9 miljoen en aflossingen van E 4 miljoen. De overige E 4,2 miljoen is gefinancierd met kortlopende bankschulden.

Als gevolg van de reorganisatie daalde het aantal medewerkers per saldo van 1.417 medewerkers naar 1.326 ultimo 2004.

Gang van zaken in 2004

Groothandel
De omzet van de drie groothandels steeg met bijna 15% ten opzichte van het vorige jaar. De omzetgroei in m3 lag aanzienlijk hoger. Deze werd echter negatief beïnvloed door prijs- en valutaontwikkelingen. Alle drie de vestigingen hebben het jaar 2004 met een positief bedrijfsresultaat weten af te sluiten.

Handelsbedrijven
De in totaal 55 vestigingen tellende Handelsbedrijven realiseerden in het boekjaar een omzet van E 296,0 miljoen (2003: E 298,0 miljoen). De brutomarge bedroeg in het boekjaar 27,1%, een daling van 0,3% ten opzichte van 2003. Door een verdere reductie van de kosten (4,5% lager ten opzichte van 2003) kon de afname van de brutomarge worden gecompenseerd waardoor het bedrijfsresultaat uiteindelijk verbeterde. De Handelsbedrijven werden in 2004 wederom geconfronteerd met een zeer moeilijke markt. De nieuwbouwmarkt voor woningen, die de laatste jaren een negatieve groei van -4% doormaakte, liet weliswaar een lichte stijging zien (1,5%) maar de utiliteitsbouw, die vanaf 2001 een enorme daling vertoont (-11% in 2003 en nog eens -7% in 2004), bevindt zich nog steeds in een diep dal. De onderhouds- en renovatiemarkt bleef in het boekjaar nagenoeg gelijk. Als gevolg van de overcapaciteit van aanbieders in de Nederlandse markt en de daardoor versterkte prijsconcurrentie stond, ondanks een groei in met name de afhaalomzet, de marge onder druk. De omzetgroei van de nieuw-model-vestigingen is in lijn met onze verwachtingen. In het boekjaar zijn er 4 vestigingen omgebouwd tot nieuw-model-vestigingen. De komende jaren zal verdere uitbouw plaatsvinden.

Verhuur
De business unit heeft in 2004 een stijging van de omzet laten zien, die grotendeels afkomstig was van de in de afgelopen jaren nieuw geopende vestigingen. Het marktaandeel van HuurCenter is in het boekjaar 2004 verder gestegen. Het bedrijfsresultaat van HuurCenter is ook in 2004 nog steeds negatief. Het verlies is echter aanzienlijk lager dan in 2003 en het bedrijfsresultaat voor amortisatie en afschrijvingen is positief.

Prefab
Hout Konstruktie Nederland (HKN) heeft een teleurstellend jaar achter de rug. Om de productiecapaciteit te reduceren werd begin 2004 besloten tot een ingrijpende reorganisatie waarbij het aantal productielocaties is teruggebracht van 6 naar 4, het divisiekantoor werd opgeheven en de centrale afdeling werkvoorbereiding naar de productielocaties werd terug gebracht. Om de kwaliteit van de organisatie te versterken zijn op een aantal belangrijke managementposities wijzigingen doorgevoerd. Met name door het ontbreken van ervaring met grootschalige montagewerkzaamheden zijn op deze projecten substantiële verliezen geleden. Omdat de trend in de markt wel aanzet tot het monteren op de bouwplaats, is besloten deze activiteit niet meer zelf te doen maar samenwerkingsverbanden aan te gaan met een aantal professionele montagebedrijven. De reorganisatie en de verbeteringen in de interne organisatie zijn in het laatste kwartaal geheel afgerond en zullen de basis moeten vormen voor een herstel in de komende jaren.

Dividend
De onderneming stelt voor over het boekjaar 2004 geen dividend uit te keren.

Vooruitzichten
De bouwsector is een laatcyclische bedrijfstak waardoor PontMeyer pas met een naijleffect zal kunnen profiteren van een economische opleving. In de loop van de eerste helft van 2005 wordt enig marktherstel verwacht, met name voor de woningnieuwbouw, onderhoud en renovatie. Op de middellange en lange termijn zijn de vooruitzichten voor PontMeyer gunstig. De Nederlandse overheid onderneemt veel initiatieven die moeten leiden tot een aanzienlijk hogere bouwproductie in de toekomst. Het aantal nieuwbouwwoningen zal uiteindelijk weer op een niveau moeten komen van rond de 80.000 en de onderhouds- en renovatiemarkt zal in de toekomst naar verwachting een gestage groei laten zien. De overcapaciteit en de daaraan gerelateerde prijsconcurrentie zal naar verwachting normaliseren bij een groter bouwvolume. De genomen maatregelen en investeringen in mensen en vestigingen zullen PontMeyer de mogelijkheid bieden om van een economisch herstel in de toekomst te profiteren.

Gebeurtenissen na balansdatum
Om het kostenniveau van de organisatie nog verder aan te passen aan de structurele trends in de markt zal in de eerste helft van 2005 een reorganisatie worden doorgevoerd op de bewerkingsafdelingen binnen PontMeyer waarbij ongeveer een 20-tal arbeidsplaatsen zal verdwijnen. De met deze reorganisatie gepaard gaande kosten bedragen ongeveer E 0,7 miljoen.

Profiel
PontMeyer N.V. is een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland. Het concern heeft ruim 1300 medewerkers in dienst, verspreid over 82 vestigingen in Nederland. PontMeyer streeft ernaar een toonaangevende, innovatieve leverancier te zijn voor bouwend Nederland.

/ / / / / / /

Voor nadere informatie:
De heer J.P. Kruijer RA
Telefoon: 075 - 653 62 14

Bijlagen: - Geconsolideerde balans

- Geconsolideerde winst- en verliesrekening


-----------------------


---- --