Socialistische Partij

Studenten demonstreren tegen Rutte's studierantsoen

21-03-2005 * Enkele honderden studenten hebben vandaag opnieuw geprotesteerd tegen het onderwijsbeleid van staatssecretaris Rutte. De demonstranten richtten zich vooral tegen beperkende `leerrechten', die langer studeren onbetaalbaar maken. Ook willen de studenten investeringen in plaats van bezuinigingen in het onderwijs, een betere medezeggenschap en minder marktwerking. SP-Kamerlid Fenna Vergeer, die vandaag een tien puntenplan lanceerde om de rechten van studenten te verbeteren, was ook aanwezig bij de demonstratie.

De demonstuderende studenten verwijten Rutte dat hij hen in de kou laat staan en de kwaliteit van het hoger onderwijs verder onder druk zet. Studenten en docenten willen ruimte voor toegankelijk en kwalitatief hoger onderwijs. Toespraken van vertegenwoordigers van de LSVb werden afgewisseld met hoorcolleges.
Demonstratie studenten

Ook staatssecretaris Rutte kwam langs op de demonstratie. Na enige aarzeling ging hij met studenten in discussie. Hij weigerde echter het overleg met de studentenbonden in het bijzijn van de demonstrerende studenten te voeren. De studenten scandeerden vervolgens `Oprutte', waarop hij vertrok.

Fenna Vergeer Vergeer: "Hoger onderwijs hoort toegankelijk, divers en van hoog niveau te zijn. Universiteiten horen studenten academische vorming te bieden. Studenten horen genoeg tijd en ruimte te krijgen om intensief te studeren en zich breed te ontwikkelen."

"Deze basisprincipes staan onder grote druk. Hoger onderwijs is geen handelswaar, maar Rutte denkt daar heel anders over. Als het aan hem ligt, worden universiteiten en hoge scholen bedrijven en studenten consumenten."

Rutte verwijt studenten dat ze niet mondig zijn, te veel bijbaantjes hebben en zonder begeisterung studeren. Maar hij draait zelf de academische vorming de nek om. Hij doet niets aan de lage studiefinanciering, waardoor studenten wel moeten werken en studievertraging oplopen of schulden moeten maken. Rutte wil selectie aan de poort en collegegelden van duizenden euro's bij studievertraging en bij `topstudies'. Hogescholen en universiteiten worden financieel klem gezet, zodat docenten steeds harder moeten werken. Groepen worden groter en er is steeds minder tijd voor de begeleiding van studenten. Instellingen voelen zich gedwongen om steeds meer uit te geven aan communicatie om studenten te werven, kiezen voor uiterlijk vertoon en dure overhead.

De SP roept studenten en docenten op om in actie te komen en te strijden tegen dit kabinetsbeleid en voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Er staat een groter, landelijke demonstratie gepland voor 28 april in Den Haag.