Gemeente Tilburg

18-3-2005
Programma van eisen Waterpark Piushaven bekend
Inrichting oevers Piushaven stap dichterbij

Bewoners, marktpartijen en de gemeente Tilburg zijn gezamenlijk tot een programma van eisen gekomen voor de inrichting van de oevers van de Piushaven, oftewel het Waterpark Piushaven. Dit programma van eisen wordt dinsdag 22 maart officieel aangeboden aan wethouder Els Aarts van ruimtelijke ordening.

Proeftuin Habiforum
De gemeente heeft de inrichting van de oevers ondergebracht in een proeftuin van Habiforum, expertisenetwerk voor vernieuwend ruimtegebruik. Onder begeleiding van onafhankelijke proeftuinleider Annemiek Rijckenberg kwamen bewoners, marktpartijen en ambtenaren van de gemeente Tilburg regelmatig bijeen om het programma op te stellen. Daarbij werd onder andere een bezoek gebracht aan de Dichtershaven in Utrecht, waar eveneens een historische haven wordt aangelegd. Verder werden de kaders die zijn vastgesteld in het Regiedocument Piushaven nauwkeurig bestudeerd.

Keuzes maken
Een goed park is geen optelsom van alle mogelijke gebruikerswensen, aldus het programma van eisen. Er moeten keuzes worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is de keuze voor de verkeersveiligheid: omdat een te grote mix van gebruikers met verschillende snelheden ten koste gaat van de veiligheid van de zwakste gebruikers, is er voor fietsers en skeeleraars in het Waterpark geen ruimte. Een andere eis betreft Marivin: het Waterpark moet ook in de toekomst ruimte bieden voor dit evenement.

Definitief ontwerp klaar in de zomer
Uit de bureaupresentaties van 6 ontwerpbureaus zijn 3 bureaus gekozen om een visie te geven op de inrichting van de oevers van de Piushaven op basis van het programma van eisen. Deze bureaus geven op 22 maart voorafgaand aan de overhandiging van het programma van eisen aan wethouder Aarts hierover een presentatie aan de werkgroepleden. Op basis van de presentaties zal de werkgroep een keuze maken voor een bureau, dat dan in de zomer een definitief ontwerp klaar moet hebben.