Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amersfoort, maart 2004

Lezing over Niki de Saint Phalle

"Een inleiding tot het leven en oeuvre van Niki de Saint Phalle"

22 maart en 5 april 2005, 20.00 uur

Naar aanleiding van de tentoonstelling Niki de Saint Phalle, vroeg werk en grafiek uit de verzameling van het MAMAC te Nice, organiseert De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, tweemaal een lezing. De lezing wordt gegeven door kunsthistorica Nelleke Zeeman. Zeeman studeerde in 1996 af aan de Universiteit van Leiden op Niki de Saint Phalle. Zij bestudeerde het werk van Niki de Saint Phalle in Europa, de Verenigde Staten en Japan, waarbij ze ook persoonlijk contact met de kunstenares had.

Markante persoonlijkheid
Niki de Saint Phalle was een markante persoonlijkheid. Haar turbulente leven is een grote inspiratiebron voor haar werk geweest. Het enorme oeuvre dat ze heeft achtergelaten is gedreven door agressiviteit, liefde en levensvreugde, altijd voorzien van een grote dosis humor. Haar eerste werk, de zogenaamde "shooting paintings", zijn een afrekening met haar moeilijke, incestueuze jeugd. Vanaf 1962 richt ze zich op haar wereldberoemd geworden Nana's, de levensgrote, felgekleurde, ronde vrouwfiguren. De Nana staat voor de kracht van de vrouw, straalt zelfvertrouwen uit en provoceert alleen al door haar doordringende aanwezigheid. In 1994 verhuist Niki de Saint Phalle naar San Diego in de Verenigde Staten waar ze in 2002 overlijdt aan een longziekte, ten gevolge van het veelvuldig inademen van giftige polyesterdampen.

Lezing
De lezing is een inleiding tot het leven en oeuvre van Niki de Saint Phalle. Aan bod komen onder meer de vroege en late Nana's, de grote projecten die zij uitvoerde met haar levensgezel Jean Tingueley zoals de Strawinskyfontein bij het Centre Pompidou in Parijs, La Tête (de Kop) bij Fontainebleau en haar levenswerk: de Tarottuin in Toscane. Niki heeft vijftien jaar met Jean Tinqueley en vele assistenten gewerkt aan een landschap vol monumentale sculpturen met tarotmotieven. De lezing geeft inzicht in de rijkdom en variatie van haar werk en gaat dieper in op hetgeen Niki de Saint Phalle inspireerde en stimuleerde.

Data: dinsdag 22 maart
dinsdag 5 april
Aanvang: 20.00 uur (19.30 uur zaal open)
Kosten: ¤ 7,50
Plaats: Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Zonnehof 8, Amersfoort

Reserveren is noodzakelijk!! U kunt reserveren via info@dezonnehof.nl of via T 033 46 33 034.

/////////// EINDE BERICHT /////////////

Voor meer informatie e/o beeldmateriaal kunt u contact opnemen met De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, Katjuscha Otte (communicatie & PR), T 033 46 33 034, info@dezonnehof.nl of kijk op www.dezonnehof.nl.